Reggel nyolc órától lehetett az érkező vendégeknek járműveiket regisztrálni az eseményre. Zsótér Károly, Mindszent polgármestere nyitotta meg köszöntőbeszédével a rendezvényt. A polgármester kiemelte beszédében, hogy ez az esemény nem csak a járművekről, hanem barátságok kötődéséről is szól.

A regisztrált motorkerékpárok, gépkocsik, és traktorok pedig egy megmérettetésen is részt vettek. A közönség, valamint egy zsűri is pontozta őket. A legjobb három motor, és kocsi pedig serleget és oklevelet kapott.

( A képen látható Volkswagen T2 Transporter 1974-es évjáratú, és a második helyet érte el )

( Ez az Ural 750 1956-ban gurult le a gyártósorról. Az első helyezést érte el a motorok között.)

Az eseményre több mindszenti is regisztrálta járgányát, köztük dr. Ávéd János háziorvos is, aki három autóval érkezett. A doktor elmondta, hogy járművei mind Mindszenthez kötődnek, ugyanis a kocsik előző tulajdonosai helybéliek voltak.

” A moszkvics története is egy mindszenti lakoshoz, Miska bácsihoz kötődik. Az autó rengeteg funkciót betöltött a család életében. Segített építkezésektől mezőgazdasági munkákig mindenben. Miska bácsi azt mondta, hogy elviszi a roncstelepre, és én akkor mondtam neki, hogy ne tegye. Azóta a kocsi ismét régi fényében pompázik.” – mesélte el a veteránautó gyűjtő háziorvos.

Csatlós Lajos a Mindszenti Veterán Egyesület elnöke az eseménnyel kapcsolatban elmondta, hogy a műrosrokat úgy próbálták szervezni, hogy azok tetszenek mindenkinek.

“Elég messziről is jöttek, nem csak a környékbeli klubok vannak itt. Két évvel ezelőtt 160-170-en regisztráltak, idén 180 veteránjármű volt jelen.” – tudtuk meg Csatlós Lajostól


( Csatlós Lajos a képen balra található )

A veteránjárművek felvonulása délután kettőkor kezdődött:

A Magyar Autóklub is képviselte magát a rendezvényen. Építettek egy akadálypályát, ahol egy különleges “részegítő” szemüvegben kellett a vendégeknek megfordulni egy pedálos go-karttal, valamint egy biciklis ügyességi pályát is felállítottak.

A programok között volt még akadályverseny motorosoknak, különböző akadályversenyek, kutyás bemutató.

( A nap folyamán jól érezték magukat a kicsik, és a nagyok is )

A késő délután és este folyamán pedig kezdetét veszi majd a Magya(r)ock fesztivál is. A szervezők elmondták, hogy ahogy telik az idő, és átfordul a nap estébe, úgy a zenei felhozatal is egyre keményebb rock zenékből áll majd össze. Az este sztárvendége a Zorall zenekar este 9 után nem sokkal fog kezdeni, előtte 17 órától a Spirity zenekar fog fellépni, 18.20-tól a Twinners szórakoztatja majd a nagyérdeműt, majd a Phoenix Rt. lép színpadra 19.40-kor. Az estét, a Zorall zenekart követően este 11-től az FSCband és barátai fogják zárni.

n.j.