Mozgalmasan telt az idei év a székkutasi Líbor Ilona Óvoda életében. „Az óvodai fejlesztő és nevelő munkán kívül a gyerkőcök rengeteg helyi rendezvénybe kapcsolódtak be. Külön műsorral készültek a szüreti bálra, az Idősek Napjára, a Jótékonysági bálra, illetve a karácsonyi gálára és a gyereknapra is. A ballagási és évzáró ünnepségre játékos, énekes körjátékokkal és versekkel készültek a gyerekek. Hetek óta készülünk erre, a gyerekek lázasan gyakoroltak” – tudtuk meg Lázár Judit óvodavezetőtől, aki azt is elárulta, hogy a próbák során bizony volt olyan pillanat, amikor elérzékenyültek azok a gyerekek, akik szeptemberben már az iskola küszöbét lépik át.

Lázár Judit

Az, hogy egy gyermekről eldöntsék, hogy iskolaérett-e, hosszú folyamat, ami akkor elkezdődik, amikor először megjelenik a kicsi az óvodában. Az óvodapedagógusok az egyéni képességeiknek megfelelően fejlesztik a gyerekeket. Egy évben többször a megfigyeléseik és konkrét mérések alapján is vizsgálják, ki hol tart ezen az úton, és milyen területek kell esetlegesen egy-egy ovisnál fejleszteni ahhoz, hogy iskolába mehessen. Székkutason most hét kisgyermek érett meg az általános iskolára.

A ballagási ünnepségen is izgatottan mocorogtak, lelkesen, de talán egy kis félsszel néztek szembe az elkövetkezendő időszak kihívásainak, illetve a változás tényének. Előbb a Méhecske csoport mutatta be előadását, majd a Pillangó csoport következett.

A két csapat tagjait folyamatosan követte a szülők, hozzátartozók, pedagógusok óvó tekintetet, és persze a pillanat megörökítése sem maradhatott el: sorra villantak a vakuk, dolgoztak a kamerák.

Az ünnepség végén elbúcsúztatták a ballagókat, megkapták a tarisznyát, ami szimbolizálja az óvodától való elválást, de még inkább azt, hogy életük egy új szakaszába léphet.

ÉR.