A nemzeti összetartozás napja alkalmából szombaton a csanádpalotai Kelemen László Emlékparkban ünnepséget rendeztek. Ezen többek között felszenteltek három, újonnan idekerülő köztéri alkotást: egy székelykaput, egy kopjafát és egy emléktáblát. Az utóbbira azoknak a neve került fel, akik sokat tettek a park és a templom rendbetételéért. A park kialakításáról Perneki László alpolgármester beszélt, íme:

##audio:4155##

A kapu utazott a legtöbbet, hiszen az 500 kilométerre lévő Kőhalomról szállították ide. Az erdélyi és a Csongrád megyei város között több mint egy évtizede alakult ki testvértelepülési kapcsolat. A Brassó megyei Kőhalomról származó Toró család házat vásárolt Palotán, s ennek köszönhetően – hosszú szervezés és adakozás után – készülhetett el és állíthatták fel a székelykaput az emlékparkban.

– A székelykapu kinyílt nekünk, olvasható a tetején a felirat, ez azt jelenti, hogy mi, székelyek és az anyaországi magyarok közelebb kerülhettünk egymáshoz – tudtuk meg Toró Idától. A kőhalmi család tagja azt is elárulta, hogy a kápolnásfalui kapukészítő mester, Molnár István még zsebkést is használt a fafaragás során. Toró Ida ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:4156##

Szombaton a három alkotást Szabó Zoltán Jenő plébános szentelte fel. Ünnepi beszédet mondott dr. Halmágyi Pál történész, nyugalmazott múzeumigazgató. A műsorban közreműködött a békéscsabai Jókai Színház két tagja, Nagy Erika és Tomanek Gábor, valamint tárogatón játszott Kodrán Sándor. A Kelemen László Művelődési Ház felnőtt és gyermek néptánccsoportja is bemutatkozott.

Munkatársunktól. K.