Csongrád megye testvérmegyéi között található a kínai Shaanxi (Senhszi) tartomány, a Kínai Népköztársaság közel 40 millió lakosú, dinamikusan fejlődő középső tartománya, melyet az ottani civilizáció egyik bölcsőjeként tartanak számon. Mai székhelye, Hszian a birodalom egyik ősi fővárosa, a legendás Selyemút keleti végállomása volt.

A Csongrád Megyei Önkormányzat 2016. júniusában munkalátogatáson fogadta Shaanxi (Senhszi) tartomány magas rangú vezetését. Az akkori kínai delegációt Lou Qinjian, a Kínai Kommunista Párt Shaanxi tartományi párttitkára, a tartományi Népi Gyűlés állandó bizottságának titkára vezette. Mint fogalmazott, az uniós fejlesztési ciklus által feltárt gazdaságfejlesztési lehetőségek közös kapcsolódási pontot jelenthetnek Csongrád megye és Shaanxi tartomány számára. A kínai vendégek kiemelt együttműködési lehetőségeket láttak a mezőgazdaság, a turizmus, a tudomány és kutatás, valamint a felsőoktatás területekhez kapcsolódóan.

Az idei év elején Shaanxi tartomány legfelsőbb politikai vezetésétől meghívás érkezett egy munkalátogatásra. A Csongrád megyét képviselő 4 fős delegáció egyik tagja Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, aki több szakmai és üzleti rendezvényen és kiállításon is prezentációt tart a megye befektetési lehetőségeiről. Mint fogalmazott: „A Csongrád Megyei Közgyűlés elnökeként kiemelten fontosnak tartom a kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztését és az abban rejlő lehetőségek kiaknázását egyaránt. A Csongrád megyei befektetés ösztönző tevékenységünk során, célkitűzésként fogalmaztuk meg, hogy a Közép-Kelet Európai térségben befektetési és üzleti lehetőségeket kereső kínai partnerekkel kapcsolatba kerüljünk. A magyar kormány mostani pekingi látogatásának eredményei, pedig meggyőződésem szerint hatékonyan segíti majd a Shaanxi tartomány vezetőivel folyó tárgyalásainkat. Mindezekről hazaérkezésemet követően beszámolok a közgyűlésnek és a közvéleménynek egyaránt.”

 

Forrás: szegedma.hu