Az „Egy évszázad kerékpáron” címmel nyílt kiállítás Vásárhely kerékpáros történetét hivatott bemutatni az 1880-as évektől egészen napjainkig. „Hódmezővásárhely tulajdonképpen a kerékpárok városának is nevezhető, hiszen nagyon sokan használják közlekedési eszközként. Már a tavalyi évben is rendeztünk hasonló jellegű kiállítást, idén úgy gondoltuk, hogy az elmúlt 100 év kerékpáros történetét mutatjuk be. Megelevenednek a szebbnél szebb biciklik, egy velocipéd replika Szentesről érkezett a kiállításra, a legrégebbi darab az 1910-es évekből való, és szintén a ’10-es évekből van egy olyan kerékpár is, amelyet egy vásárhelyi szerelő készített” – mondta a kiállítással kapcsolatban Varga Anikó, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ vezetője.

Varga Anikó

A kiállítás kurátora, Béres Benedek a kiállított darabok történetével kapcsolatban elmondta, az 1880-as években jött létre az úgynevezett gyémántvázas kerékpár, ezt hívják biztonsági kerékpárnak. Az első világháború után folytatódott a biciklik fejlődése, megjelentek az agyváltók, sebességváltók. A 2. világháború után már jött a teleszkóp, és különféle rugózással látták el ezeket a közlekedési eszközöket. Az 1970-es évektől kezdve pedig már mindenféle kerékpárt kitaláltak és használtak. A kiállított darabok a Csongrád megyei Veterán Baráti Kör 3-4 gyűjtőjétől érkeztek.

Béres Benedek

A kerékpárok mellett azok szereléséhez szükséges régi eszközöket is kiállítottak, illetve régi szórólapokon láthattuk, mely cégek tevékenykedtek Vásárhelyen a biciklik világában az elmúlt 100 évben.

A BFMK első emeletén megtekinthető kiállítás mellett az intézmény előtt hangulatos programok várták az érdeklődőket. Veterán bicikliket csodálhattunk meg, amelyekkel kapcsolatban Kodácz Csengele, a Rádió7 és a promenad.hu munkatársa beszélgetett Juhász István gyűjtővel. Ebből a párbeszédből megtudhattuk többek között azt is, hogy már régen is, a női biciklik hátső kerekéhez hálót tettek fel, hogy a hölgyek hosszú szoknyáját nehogy sérülés érje.

Illetve egy látványos BMX bemutató is színesítette a szombat délelőtt műsorát.

10 órakor két kerékpáros túra is indult, egy 20 és egy 70km-es távon tekerhettek a jelentkezők.

A rövdebb táv végcélja Mártély, de útközben is számos program várja a biciklizőket, köztük Körtvélyesen a szürke marhákat nézhetik meg, vagy vidralesre vállalkozhatnak, és megismerhetik behatóbban a mártélyi tanösvényt is. A hosszabb távon egészen Székkutasig kerekeznek, útközben – többek között – a Csomorkányi romtemplom, madárles, és Kardoskút-Pusztaközpontjában helytörténeti bemutató teszi élménydússá a túrát.

Az „Egy évszázad kerékpáron” című kiállítás ingyenesen megtekinthető június 12-ig a BFMK első emeletén.

 

Ács Helga