Czibere Károly, az intézményben 2008 óta működő Győri Tanoda Klub 18,8 millió forintból megvalósuló projektjének nyitórendezvényén hangsúlyozta, hogy az országban eddig működő 178 tanoda helyett mostantól 273 működik, a kormány pedig azon dolgozik, hogy a hálózat fenntartható legyen majd akkor is, amikor az európai uniós finanszírozások befejeződnek.

Emlékeztetett, hogy a 2011-ben elfogadott nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia is rögzíti, nem engedhető meg, hogy a hátrányos helyzet fátum legyen. Ha befogadó társadalmat építünk, akkor nem határozhatja meg egy gyerek sorsát az, hogy hova, milyen háttérrel születik – magyarázta.

Magyarország a társadalmi mobilitás közössége szeretne lenni, ahol minden gyermeknek megteremtődik az esély a kitörésre esetleges hátrányos helyzetéből – mondta, hozzátéve: az egész társadalom érdeke, hogy a tanodákban tanuló gyerekek iskolai eredményessége javuljon.

Az államtitkár azt mondta, bízik abban, hogy a most induló mintegy száz új tanoda az eddigi tapasztalatokra építi munkáját. A korábbi 4-5 ezerhez képest 8-9 ezer tanulót akarnak bevonni a programba.
Kiemelte, a kormány elkötelezett abban, hogy kompenzálja a hátrányokat, egyebek mellett ezért vezették be a hároméves kortól kötelező óvodai ellátást és az ingyenes tankönyveket.

Szakácsné Foki Katalin, a Győri Tanoda Klub projektvezetője elmondta, hogy most naponta húsz-huszonöten járnak hozzájuk, eddig 375 tíz-tizenhét éves diák vett részt a tanodaprogramban, és valamennyiük eredménye javult. A jelenlegi, 18,8 millió forintos támogatásból jövő szeptemberig tudnak programokat megvalósítani, köztük nyári táborokat, kirándulásokat, a környező iskoláknak pedig javítóvizsgára felkészítő programot.

Simon Róbert Balázs, megyei fejlesztési biztos példaértékűnek nevezte a tanoda munkáját. Kiemelte: Magyarország nem engedheti meg azt a luxust, hogy végzettség nélkül hagyjon fiatalokat.

 

Forrás: MTI