A makói Polgári Szalon szervezői megalakulásuk óta mindig valamilyen fontos eseménynek szentelnek figyelmet és hívnak meg előadót az adott témában. Pénteken, vagyis június 2-án a nemzeti összetartozás napján a trianoni békediktátum állt a középpontban. A szalon vezetője, dr. Halmágyi Pál a Veritas Történetkutató Intézet hadtörténészével, dr. Ravasz István alezredessel beszélgetett.

– A XVIII. és a XIX. században egy-egy háborút mindig békeszerződés zárta le, vagyis a felek tárgyalóasztal mellett megállapodtak, a trianoni szerződés azonban nem ilyen volt, hanem büntetés Magyarországnak – fejtette ki az alezredes. Ravasz István emlékeztette arra a hallgatóságát, hogy a napoleoni háborúk után a legyőzött franciáknak sem terület-, sem lakosvesztesége nem volt, megőrízhették hadseregüket, de még nagyhatalmi helyzetüket is. – Ezzel szemben hazánkat megcsonkították és mindenben korlátozták – ismertette a hadtörténész.

– Az előadásainkat elsősorabn azért szervezzük, hogy a fiatalabb generáció is tisztában legyen hazánk történelmével – tudtuk meg Halmágyi Pátóll. Ezzel kapcsolatban a média szerepéről, az iskolai történelemórákról is beszélgettünk a történésszel, s az ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja Halmágyi Pálnak:

##audio:4152##

Miután péntek este a Koronában véget ért az előadás, a résztvevők kisétáltak a közeli I. világháborús emlékműhöz. Itt gyertyát gyújtottak, valamint elhelyezték a tisztelet virágait a szobor talpazatánál, illetve fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.

Munkatársunktól. K.