Kilencvenhét esztendeje, pontosabban 1920. június 2-án írták alá a franciaországi Trianonban azt a szerződést, mellyel Magyarország elvesztette területének több mint 70 százalékát és 3,5 millió lakosa került az új államhatárokon kívülre. Erre a tragédiára emlékeznek meg szerte az országban a nemzeti összetartozás napján. Makón pénteken az I. világháborús emlékműnél hajtottak fejet a jelenlévők.

Mikor meghúzták a győztesek az új határokat, nem néztek semmit. Így történhetett meg az is, hogy a nagylaki kendergyár udvarának középre került ez a vonal, emiatt a munkások sokáig csak úgy tudtak dolgozni, ha útlevelet vittek magukkal. Erre a nem mindennapi esetre Szikszai Zsuzsanna hívta fel a figyelmet a pénteki megemlékezésen. A József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója beszédének egy részletét itt hallja:

##audio:4149##

Daróczi Szilvia vezényletével a Bartók Kicsinyek Kamara Kórusa Csík megyei és nagykállói népdalokat énekelt. A magyar és a székely himnusz pedig három diák, Kínyó Kata, Guti Kíra és Majoros Dóra Ágnes tolmácsolásában csendült fel.

Az eseményt koszorúzás zárta. Az önkormányzat nevében Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester helyezte el az összetartozás virágait az emlékmű talpazatánál. Ugyancsak fejet hajtottak a különféle városi intézmények, szervezetek, valamint iskolák vezetői, képviselői is.

Munkatársunktól. K.