A gyanú szerint a gyanúsítottak egy Magyarországon élő, azonban még ismeretlen helyen tartózkodó nigériai férfi megbízásából 2015. októbere és 2016. novembere közötti időszakban tíz magyarországi hitelintézetnél 23 bankszámlát nyitottak. A gyanú szerint a pénzmosás elkövetése céljából megnyitott bankszámlákra fenti időszakban 44 utalás történt közel 160 millió forint értékben külföldi sértettek bankszámláiról. Az átutalások mögött külföldi sértettek sérelmére elkövetett csalások, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalások álltak, melynek kedvezményezettjei a gyanúsítottak voltak. Valamennyi esetben külföldi állampolgárságú természetes személy, vagy gazdasági társaság volt a csalással érintett sértett, illetőleg minden átutalásban érintett küldő bank is külföldi illetőségű volt. Gyanúsítottak a számlájukra érkező, esetenként jellemzően 6 millió forint körüli összegeket készpénzben felvették és azt a nekik járó jutalék levételét követően az őket megbízó nigériai férfinak átadták.

Az üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség két szegedi férfi és egy szegedi nő előzetes letartóztatására tett indítványt a szökés, elrejtőzés veszélye, a bűnismétlés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán. A bíróság valamennyi gyanúsított előzetes letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte 1 hónapi időtartamra.

Az ügyben a nyomozást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett.

 

Forrás:
Dr. Kopasz Zsolt
főügyész