Annak idején, 1877-ben a Református Egyház jóvoltából épülhetett meg a Klauzál utcai iskola, amelynek első tanítói Csenki Lajos és Sándor voltak. Mindössze négy tanteremmel és egy tanítói lakással kezdődhetett meg az oktatás. Azóta rengeteg átalakításon, bővítésen, fejlesztésen esett át az iskola, amelyek között névváltoztatás is akad bőven. 1896-ban meg azt a nevet, amit jelenleg is visel az intézmény: az első felelős magyar Minisztérium földművelés-, ipar- és kereskedés osztályának miniszterének nevét nyerte el az intézmény.

Dr. Kószó Péter

Majd hosszú időn keresztül Csorba Mária kommunista élharcos nevét viselte az intézmény, amit a rendszerváltást követően változtattak ismét Klauzál Gábor Általános Iskolára – ismertette rövid az iskola történetét az ünnepség elején dr. Kószó Péter alpolgármester, aki a következő szavakat fűzte még hozzá: „Az iskola nemcsak egy épület, annak lelke van, amely üzen a múltból. Most arra jöttünk össze, hogy örök hálával emlékezzünk az itt tanító tanárokra, pedagógusokra és a diákgenerációk sorára, akik itt alapozták meg életüket.”

Miklós Anikó

„Az, hogy ennyi ideje áll egy épület, és a mai napig tanítanak benne, ez csak öröm lehet. Büszkének kell lennünk arra, hogy ilyen régi épületben tanulhatunk. A mai korban rengeteg új technikai eszközt használunk, és gyakran elfelejtjük azt, hogy egy-egy épület micsoda történelmi emlékeket hordoz magában” – fogalmazott Miklós Anikót intézményvezető.

A jeles évfordulóra egy színdarabot álmodtak színpadra az iskolai pedagógusai és gyermekei. Kovács Szabina magyartanár színdarabja volt az alapja a produkciónak, amelybe a cselekményvázon kívül az egyes évfolyamok, csoportok saját előadásait is beleszőttek. Így egy igazán színpompás, életvidám és élvezetes előadás jött létre, amelyhez mindenki hozzátett valamit. Szeptember óta készültek a gyerekek a színházi fellépésre.

Az alaptörténet szerint egy renitens diákot a büntetés ideje alatt meglátogatja Rúfusz, a beszélő szuperegér, aki főhősünket visszaviszi az időben. Eljutnak – és rajtuk keresztül a néző is – egészen az 1877-es évig, ahol találkoznak a két első tanítóval is, de az iskola történetének több különböző állomásánál is jelen vannak.

Mindez zenével, tánccal, videóbejátszásokkal egészül ki, a fináléban pedig a PopArt zenekar tagjai is erősítették a Klauzál Gábor Általános Iskola seregletét.

ÉR.