Egy kiváló és hagyományteremtési szándékkal megálmodott rendezvénnyel várták május 13-án, szombaton az érdeklődőket a Mártélyi Holtágnál. Az Ete Népe Történelmi Egyesület első alkalommal szervezte meg a Vizes Nyíl nevű rendezvényt.

„Hagyományteremtő módon először próbáltuk összehozni ezt, hogy a Mártélyi Holtág területén is legyen egy nagyobb rendezvény. Mivel íjászattal és hagyományápolással foglalkozunk, ezért hirdettünk egy íjászversenyt, ami a Tisza átlövésével is kapcsolatos volt.” – mondta el Sándor József Attila, az Ete Népe Történelmi Egyesület elnöke és alapítója.

A szervezők úgy tűnik, hogy jó ösvényre léptek rá, hiszen érdeklődőből a rossz idő ellenére sem volt hiány. A kacifántos időjárás, az olykor leszakadó ég ellenére is majd 3-400 ember fordult meg a holtágnál, magára a versenyre pedig harminchatan neveztek.

Az egyesület az íjászat kapcsán sztárvendégről is gondoskodott. Fehér Farkas, azaz Mónus József íjászbajnok is megtisztelte jelenlétével a versenyt. A több világbajnoki és eurázsiai bajnoki cím birtokosa – nem mellesleg több világrekord csúcstartója – tudását is megmutatta: 230 méterről lőtt célba két almára, a Holt-Tiszán keresztül.

Az íjászat mellett természetesen a hagyományápolás sem szorult háttérbe. A korabeli viselet mellett sem mehetünk el szó nélkül, de egy honfoglalás kori hatalmas jurtát is felállítottak a szervezők. A 4 méteres kazah jurta korhű felszerelésekkel, konyhai eszközökkel, fegyverekkel lett berendezve, az egyesület tagjai a különféle leletek alapján igyekeztek rekonstruálni a jurta külsejét és belsejét.

„Nagyon jónak értékelném a rendezvényünket, mindenki jól érezte magát és jó hangulatban telt az egész. A délutáni programok közül néhányat ugyan félbe kellett szakítani a heves esőzés miatt, de alapvetően minden rendben lezajlott.” – értékelt az egyesület elnöke.

Az Ete Népe Történelmi Egyesület hivatalos két éve alakult meg. Ám a tagok alkotta baráti társaság már több mint 10 éve együtt van. Az egyesület a 9-10. századi honfoglalás kori hagyományápolással foglalkozik, a történelmi élőkép rekonstruálását tekintik főprofiljuknak, feladatuknak. Ebben lehet segítségükre az a telephely is, amelyet a vásárhelyi önkormányzat segítségével kaptak és ahol egy 10. századi honfoglalás kori falu rekonstrukcióját végzik.

A Vizes Nyíl rendezvényt mindenképpen szeretnék a következő évben is megrendezni, ám addig is készülnek programokkal Mártélyon az egyesület tagjai. A mártélyi és a hódmezővásárhelyi önkormányzat támogatásával még a nyáron szeretnék megrendezni az I. Tiszamenti Forgatagot. A három napos rendezvényen a hagyományápolás, a népi zene, néptánc kapná a főszerepet, de kézműves kirakodó vásárra és egy kilencedik századi hadi tábor élő képének rekonstrukciójára is számíthatnak majd az érdeklődők.

szcs
Fotók: Ete Népe Történelmi Egyesület Facebook