Talán a férfiak könnyebben választ tudnak adni erre a nagy kérdésre, mint a nők, de arra még könnyebben megadható a válasz, hogy mire nem vágynak, innen megközelítve, szűkíthető a vágyak köre is. Az biztos, hogy nem vágynak általánosításra. Sajnos a hölgyek hajlamosak erre, no és arra, hogy gyűjtsék magukban az apró kis sérelmeket, amiket aztán egy vita során egyszerre az urak nyakába zúdítanak. A „Te mindig ezt csinálod…” vagy a „Te soha nem…” túl sokszor hangzik el. És ezzel a férfiak nem tudnak mit kezdeni, hiszen nem igaz, hogy ők soha nem mosogatnak el, mert pár hónapja egyszer például megtették… Szóval az általánosítás sérti a férfiakat, indulatossá válnak tőle, és ez senkink sem jó.

Szintén nem vágynak arra, hogy amikor „semmi üzemmódba” kapcsolnak, zavarjuk őket. Amikor egy férfi hazaér egy fárasztó nap után, csak arra vágyik, hogy kicsit leüljön, és leengedjen. Ilyenkor hagyni kell, hogy lapozgassa az újságot, vagy nyomogassa a távirányítót. Ne zavarjuk csacsogással, fontos megbeszélni valókkal, úgysem tudna ránk figyelni, mint ahogy valójában a TV-re, az újságra sem figyel, csak létezik, pihen. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy kicsit kényeztetjük – például viszünk neki egy csésze kávét, egy bögre teát, picit megmasszírozzuk a fejét, vállát, és hagyjuk, hogy lazítson.

A férfiak vágyai alapvetően négy nagy csoportra oszthatók. Az első helyen az érzéki örömök, a szexualitás áll. A második helyen – nem az, hogy etessük őket, ez ma már nem így van, bár sok nő ezt gondolja. Nagyanyáink korában még igaz volt, de ma már egy férfi szívéhez nem a gyomrán át vezet az út, persze ez is szükséges, de a következő kategóriába tartozik. Tehát a második helyen, a férfi ego simogatása áll. Az elismerés, a dicséret rendkívül fontos egy úr számára. Ha nem kapja meg a kellő lelki támogatást, megerősítést, keresni fog valaki mást, aki felnéz rá, aki akár hízeleg neki.

A vágyak harmadik csoportja a kényeztetés. Ide tartozik mindenféle kellemes, kényeztető élmény: egy finom étel, egy masszírozás, egy forró, illatos fürdő, ami segít ellazulni. Persze ez akkor a legjobb, ha kölcsönös, de egy jól működő párkapcsoltban, ez automatikusan kölcsönössé válik. Hogy a férfinak, vagy a nőnek kell az első lépést megtenni, az nincs kőbe vésve.

A negyedik a vágyak között a férfiak esetében a szabadság vágya. Minden férfi imádja a szabadságot, azonban ezt úgy kell egy nőnek biztosítania, hogy a párja érezze, hogy vannak határok, és vannak feltételek. Érezniük kell, hogy szabadok, önállóan döntenek, az állandó ellenőrzést nem viselik el. Ha megvan a bizalom és a tisztelet, a férfi úgyis haza fog szólni, hogy később érkezik, vagy lejelentkezik, hogy épp hova megy. Azt kell erősíteniük a hölgyeknek a párjukban, hogy megbíznak benne. Bizony a tisztelet és a bizalom szoros összefüggésben áll a szabadsággal.

Az indiai védikus szent iratokban olvasható, hogy mi kell a boldogsághoz, mire vágyik igazán minden ember – férfiak, nők egyaránt. Ezek szerint a kiegyensúlyozott társas kapcsolatok mellett négy dologra van még szüksége az embernek a boldogsághoz, ezek az artha, a dharma, a káma és a móksa. Az artha az anyagi javak, a vágyott tárgyak megszerzése; a dharma a magasabb rendű célok, az életfeladat megtalálása; a káma az érzéki örömök, de ide nem csak a szexualitás kapcsolódik, hanem mindenféle érzékeinkre ható öröm, akár egy jó somlói galuska, egy számunkra kedves zene, egy kellemes illat; a móksa pedig a szellemi fejlődés, a tanulás, a tudás. Ha ez mind megvan az életünkben, boldogok leszünk.

Mire vágynak a férfiak és mire a nők? Talán egy régi bölcsesség szerint, a férfiak arra, hogy ők legyenek a „fej”, a nők pedig arra, hogy lehessenek ők a „nyak” – s így módon a férfi és nő elválaszthatatlanná válik egymástól. Együtt bizalomban, biztonságban, egymást tisztelve és támogatva tudjanak élni egy kapcsolatban.

Kiskata