Az elmúlt időszakban csak a rendkívül szigorú magyar határvédelem és a szerb-magyar határon felállított kerítés jelentett megoldást az illegális migrációval szemben – közölte Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján.

A migrációs nyomásnak még nincs vége

Szijjártó Péter szerint ezt bizonyítja, hogy Olaszországba idén eddig már több mint 50 ezer illegális bevándorló érkezett, ami 47 százalékkal több mint a tavalyi év azonos időszakában. A hétvége folyamán – alig két nap leforgása alatt – 4400 migráns érkezett az olaszokhoz.

Szólt arról is, hogy a jövőre nézve több nyugtalanító tényezővel is számolni kell. A melegebb idő hatására például ilyenkor számítani kell a migrációs nyomás növekedésére. Problémát jelent az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás is. Az európai vezetők folyamatosan bírálják Törökországot, miközben a kontinens biztonságát gyakorlatilag a török elnök kezébe helyezték, végtelenül törékennyé téve a migrációs megállapodást.

Emellett aggodalomra ad okot az instabil belpolitikai helyzet Macedóniában, mivel nem tudni, hogy az új politikai vezetés képes lesz-e vagy akarja-e majd a korábbi határvédelmi tevékenységét folytatni – sorolta Szijjártó Péter.

A magyar határvédelem kritikájára fókuszálnak Brüsszelben, holott sokkal nagyobb problémák is vannak.

Néhány héttel ezelőtt Soros Györgyöt állam- és kormányfőknek kijáró tisztelettel fogadták Brüsszelben, ezt követően az Európai Parlament meghozta a “Soros-jelentésről” szóló döntését. Megdöbbentő, hogy ilyen kihívásokkal teli időszakban, amikor az energiabiztonsággal, a Brexittel vagy az ukrajnai helyzettel kellene foglalkozni, az Európai Parlament (EP) inkább Magyarországot támadja.

Szijjártó Péter elmondta azt is: ha úgy látják, hogy a nyugat-balkáni útvonal Romániába tevődik át, akkor kiterjesztik a határvédelmet és elkezdik építeni a kerítést a magyar-román határon is. Erről folyamatosan egyeztetnek a román vezetéssel – fűzte hozzá.

Forrás: mti.hu