A gyerekek, egy kérdés-felelet alapú interaktív előadáson ismerkedhettek meg a bolygónkhoz legközelebb álló csillaggal a Nappal. Az előadáson a Napkutatás rövid története mellett, Naplégkörről, és Űridőjárásról is hallhattak a Varga Tamás Általános Iskola diákjai a csillagásztól.

(Korsós Marianna Brigitta)

„ A Napot fogom bemutatni, és hogy azon milyen események vannak. – tudtuk meg Korsós Marianna Brigittától– Szó lesz arról, hogy mik a Napkitörések, a Napfoltok, és hogy mi van a Napon belül. Például azt is meg fogom tőlük kérdezni, hogy egy foton mennyi idő alatt ér a Nap belsejétől a földig.”

A kérdésre a helyes válasz: egymillió év.

Korsós Marianna Brigitta csillagász elmondta, hogy jelenleg Magyarországon kevesen foglalkoznak Napfizikával, ezért is célja, hogy felkeltse a kisiskolások érdeklődését. Elmesélte, hogy ő is ennek az iskolának a tanulójaként szeretett bele a csillagokba egy osztálykirándulás során.

Marianna, Sheffieldből érkezett Hódmezővásárhelyre és három napot tölt városunkban, mielőtt visszatér Angliába.

„Rengeteget tudok utazni.” – tudtuk meg a csillagásztól – „A világ különböző pontjaira van lehetőség kutatási céllal utazásokra pályázni és így be tudom járni a világot.” – Marianna az idei évben járt már Kínába és Tibetbe is. A csillagász, a Varga Tamás Általános Iskola három osztályának tart előadást a délelőtt folyamán.

n.j.