Idén körülbelül 660 ezer magánszemély kérte, hogy szja-bevallásukat munkáltatójuk készítse el – nekik szorosabb a határidő, május 10-én, szerdán még leadhatják rendelkező nyilatkozatukat munkahelyükön. A borítékra rá kell írniuk adóazonosító jelüket, és a borítékot annak ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg alá is kell írniuk.

A megfizetett adó 1 százaléka felajánlható egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százaléka pedig egy technikai számmal rendelkező egyháznak vagy a Nemzeti Tehetségprogramnak.

A rendelkező nyilatkozatokat a bevallástól függetlenül postán vagy személyesen is el lehet juttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) egy lezárt – a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott – borítékban, illetve az ügyfélkapun keresztül elektronikusan.

Tavaly több mint 2,1 millióan ajánlották fel érvényesen adójuk egy százalékát. A magánszemélyek döntésükkel majd 25 900 kedvezményezettet, összességében 14,5 milliárd forinttal támogattak. „Bízom benne, hogy idén még többen rendelkeznek adójuk 1 százalékáról, mint eddig bármikor” – mondta Tállai András.

A felajánlást megkönnyíti az az e-szja rendszere is, több mint 2,7 millió, ügyfélkapuval bíró magánszemély néhány kattintással segíthet az általa kiválasztott civil szervezetnek, egyháznak vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak. A NAV által fejlesztett programnak köszönhetően nem kell külön kikeresni a támogatott szervezet adószámát, elég beírni a nevét, az e-szja az adatokat automatikusan behozza. Annak, aki papíron nyújtja be az 1 százalékos nyilatkozatot, a NAV honlapja segít, amelyen megtalálható a felajánlásra jogosult – mintegy 28 400 – civil szervezet, valamint egyház adata is.

 

Forrás: MTI