Az első versenyszámban ma a kettes és a négyesfogatok álltak rajthoz, és mindkét kategóriában magyar versenyző szerezte meg az első három helyezést. A kettesek díjhajtó versenyét a tizenegyszeres világbajnok magyar hajtó, Lázár Vilmos (39,17) nyerte a díjhajtás versenyszámot a kettesfogatok versenyében, a Kinizsi Parkban. A dobogó második és harmadik fokára szintén magyar hajtó állhat, hiszen a második legjobb eredményt Szilágyi Zsolt (47,02) érte el, míg harmadikként Hódi Károly (49,49) zárta a kategória díjhajtó versenyszámát. A négyesfogathajtók versenyében a nyolcszoros világbajnok, Lázár Zoltán (43,18) végzett az élen. A második helyezést is magyar hajtó, a világbajnok Dobrovitz József (47.55) hozta el, míg harmadikként Móró Lajos zárt (49.67). Szombaton a maratonhajtással folytatódik a verseny.

Lázár Vilmos: még lehet javítani a fogat teljesítményén

Összességében nem értékelte rossznak pénteki díjhajtását Lázár Vilmos, aki a versenyszámban maga mögé utasította a mezőnyt. – Szezon eleje van és ilyenkor szezon eleji formát mutatnak a fogatok is, legalábbis az enyémről elmondható volt ez ma mindenféleképp – mondta, hozzátéve, hogy bár ismeri lovait, régóta hajtja őket, de a lovak is változnak évről évre. – Körülbelül azt a melegítést végeztem velük, mint amit az előző években, de ez most nem vált be. Valami újat kell kitalálni, hogy abban a 10 percben tökéletesen tudjanak teljesíteni, bár összességében elégedett vagyok – fejtette ki a tizenegyszeres világbajnok, aki a szombati maratonhajtó versenyszámban Bentállal és Bónusszal versenyez a kettesfogathajtó kategóriában.

Lázár Vilmos miután bemutatta díjhajtó programját, azonnal a maraton-tanulásra összpontosított. Mint elmondta: már csütörtökön 18 kilométert gyalogoltak, hogy bejárják a pályát, felmérjék az apró részleteket, annak ellenére, hogy ismerik a helyszínt, hiszen az akadályok, minden évben másképp vannak kijelölve. – Az idei maratonhajtó pálya sem lett egyszerűbb, mint amilyen az előző években volt. Memorizálni kell – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a fábiánsebestyéni május eleji időpont minden évben a felkészülés első nagyobb állomása, és azoknak a fogatoknak az első versenye, amelyek a komolyabb erőpróbákra készülnek. A fogathajtók ilyenkor egymást és saját fogataikat is figyelik, hogy hogyan sikerült a felkészülés, milyen új lovak vannak a mezőnyben. A verseny azonban alkalmat ad arra is, hogy kiderüljön, miken lehet még javítani.

A Kincsem – Nemzeti Lovas Program ötletgazdája is jelen volt a mai versenyen

Magyarország örökös bajnoka, Dallos Gyula nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy ismét meghívást kapott Fábiánsebestyénbe, szerinte ugyanis a világ egyik legjobb fogathajtó versenyt rendező nemzetének leghíresebb helyszíne a Kinizsi Park. A Kincsem – Nemzeti Lovas Program ötletgazdájaként örül annak, hogy populárissá vált a lovaglás. – A lovaglás egy viselkedési forma, hiszen ha napi tevékenységként végzik, megérintődik a test és a lélek. A gyerekeket a rossz virtuális világból vissza tudja hozni a reális életbe. Azon vagyok, hogy az iskolai testnevelésbe integrálódjon be a lovaglás oktatása, mert ezzel a nemzet javára nagyon sokat tudunk tenni– mondta, hozzátéve, hogy Magyarországon a lovassportokat művelők száma minden szakágban hatványozottan megemelkedett, amely nagy optimizmusra ad okot.

 

Fotó:               Vida-Szűcs István

Szöveg:           Cseh-Lakos Ilona

Varga Márta

Videó:              Juhász István operatőr-vágó

Hajdú Anikó szerkesztő – riporter