Az egyesfogatoknál (2*) Kun Andrea (61,87) nyert, megelőzve a görög Zampouris Alexandros-t, aki egyik fogatával a második (67,26), másik fogatával a harmadik helyet szerezte meg (77,93).

A póni egyesfogat 2* kategóriában a magyar Genzwein Marina nyert (59,10), a szintén magyar Gáspár Szilvia (66,57) a második helyet szerezte meg a díjhajtásban, harmadikként Mátyás Márton (75,47) zárt.

A póni kettesfogat 2* kategóriában az osztrák Karl Cvörnjek (47,72) nyert, és a második helyet is ő szerezte meg (53,27) másik fogatával.

A póni négyesfogat 2* kategóriában a legjobbnak Jámbor Vilmos (49,73) bizonyult, másodikként Rohr Máté (62,83) fejezte be a díjhajtást.

A négyesfogat 2* kategóriában Szabó Lajos 78,70-el fejezte be a csütörtöki díjhajtását.

Pénteken szintén díjhajtás szerepel a programban, a verseny reggel 8 óra 30 perckor indul. A díjhajtó négyszögben a kettesfogatok és a CAIO4*-os, FEI Világkupára minősítő kategóriában versenyző négyesfogatok lesznek láthatók.

Több ló is debütál a Dobrovitzok fogataiban

Három új ló is debütál pénteken a Dobrovitzok fogataiban a szabadtéri fogathajtó versenyszezont nyitó, fábiánsebestyéni versenyen. – Az új lovakat eddig csak otthoni körülmények között próbáltuk ki. Volt, amelyiket azért kellett cserélni, mert kiöregedtek a versenyzésből, de olyan ló is van, amely Lázár Zoltán fogatában folytatja sportpályafutását – mondta el Dobrovitz József világbajnok magyar fogathajtó, aki várhatóan pénteken 16 óra 40 perckor hajt négyesfogatával a díjhajtó négyszögbe. A versenyző elmondta azt is, hogy jelenleg a fogatát felhozták elsőversenyes szintre, otthoni körülmények között jól teljesítettek lovai, de azt szeretné, hogy az igazi csúcsteljesítményüket majd a göteborgi Európa-bajnokságon mutassák meg.

Fábiánsebestyén fent van a világ sporttérképén

Nagyon színvonalas létesítményben rendezik meg a 35. Fábiánsebestyéni Nemzetközi Fogathajtó Versenyt dr. Nagy István parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes szerint, aki hangsúlyozta, nem véletlen, hogy ennyi országból ilyen sok versenyző eljön ide, és fontosnak tartja a világkupán való szereplést.

A miniszterhelyettes kijelentette, hogy Fábiánsebestyén fent van a világ sporttérképén, amelyhez csak gratulálni tud. – „Lovas nemzetnek tarjuk magunkat, így nagy szégyen lenne, ha a kormány nem támogatná kiemelten a lovassportot. A magyar kormány az elmúlt időszakban is óriásberuházásokat hajtott végre ezen a területen, amely több milliárdos ráfordítást jelent. Az ilyen fejlesztések és az, hogy a gyerekeket iskolai keretek között szeretnénk megismertetni a lovassporttal, hogy a sérültek rehabilitációjában társként tud segíteni a ló, ezek csodálatos eredmények és szükségesek. Az egykori vándorló népből a lóval élő nép tettük, s ehhez meg kell találni a 21. századi lehetőségeket is – tette hozzá.

Zökkenőmentesen indult a nemzetközi fogatverseny

Zökkenőmentesen indult a 35. Fábiánsebestyéni Nemzetközi Fogatverseny a szervezőbizottság elnökének véleménye szerint. Farkas Sándor elmondta, hogy a pálya az eső ellenére optimális, nincs por, kedvező a hőmérséklet és a versenyzés szempontjából megfelelő a páratartalom is. Hangsúlyozta, hogy az első állatorvosi szemle rendben lezajlott. Örömét fejezte ki amiatt, hogy a térség településeinek összefogásával egy kis alföldi település rangos világversenynek adhat otthon. Hangsúlyozta, hogy hosszú évek alatt összeszokott csapat segíti a szervezői munkát, amelynek tagjai már korábban és most is bizonyították, hogy maximálisan értik a dolgukat, amiért mindenkit külön köszönet illet. Azt kívánta, hogy a térségben és országszerte is minél több hasonló összefogásra legyen példa.

Több körben vizsgálódnak az állatorvosok

Csütörtök délelőtt, a szabályoknak megfelelően sor került az első állatorvosi szemlére, amely alapján csupán egy lovat zártak ki a versenyzésből. Ahogyan azt Olti Antal állatorvos elmondta, többször is sor kerül állatorvosi vizsgálatra a verseny folyamán. Először a lovak érkezésekor ellenőrzi a szakemberek, hogy érvényes-e a lovak útlevele és vakcinázása, illetve mikrochipezése. Ilyenkor arra is odafigyelnek, hogy milyen állapotban vannak a hosszas szállítás után a lovak, hiszen vannak olyan példányok, amelyeket nagyon messziről szállítanak a versenyhelyszínre. Az első szemle alkalmával a lovak külleme, járása a vizsgálat tárgya, illetve alaposan megvizsgálják a lábukat is. Ezt követően titkos szavazáson döntenek arról, hogy egy-egy ló részt vehet-e a versenyen? A maratonhajtásnál is van egy állatorvosi vizsgálat, a transzfer után. Ilyenkor megmérik a lovak pulzusát és hőmérsékletét is, hogy folytathassák a még hátralévő, több akadályos és sok kilométeres versenyt.

Bebe lesz a sztárvendég szombaton – 14 év alatt ingyenes a belépés

Az idei fogatverseny sztárvendége a szentesi születésű Bebe, azaz Abebe Dániel lesz. A Back II Black zenekar egykori frontembere szombat este lép fel a Kinizsi Park színpadán.

A felnőttek szombaton és vasárnap jelképes összegű, 1000 forintos napi belépővel léphetnek a park területére, a 10 éven aluliak számára ingyenesek a programok. Ez igaz a dodzsemre és a kisvasútra is, amit szintén térítésmentesen próbálhatnak ki az apróságok. A rendezvény ideje alatt őrzött fizető (700 ft/nap) parkolók állnak a Kinizsi Parkba látogatók rendelkezésére. Mindezek mellett pedig folyamatosan várja a vendégeket az Ízek utcája, hagyományos magyar kézműves termékekkel.

 

Fotó:               Vida-Szűcs István

Szöveg:           Cseh-Lakos Ilona

Varga Márta

Videó:              Juhász István operatőr-vágó

Hajdú Anikó szerkesztő – riporter