Közel 800 esztendeje népesült be először a mai Makó. A törökdúlás következtében az 1600-as évek végén szinte teljesen megsemmisült a település. Azonban 318 esztendeje, vagyis 1699. május 7-én azonban aláírták az újraalapítását igazoló dokumentumot. Ez a fontos dátum azóta Makói születésnapja. Ennek köszönhetően rendezi meg az önkormányzat a városnapi programsorozatot.

Pénteken ünnepélyes zászlófelvonással indult el az idei városnapi forgatag. Ezt követően a Korona Konferenciaközpont dísztermében ünnepi testületi ülést tartottak. Ezen Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte a jelenlévőket. A városvezető gondolatainak egy részletét itt találja:

##audio:3984##

Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester ekkor adta át a városi elismeréseket. Makó Városért Emlékplaketet kapott a Makói Úszó Klub, Galamb Erzsébet, a város neves konstruktőrének, Galamb Józsefnek a leszármazotta, Szűcs Péter, a Szignum igazgatja. Makó Városért Emlékérmeket is kiosztották. Makó Város Nevelésügyéért Emlékérem: Stenszky Csaba testnevelőtanár, Hajdú Márta művésztanár, Sisák Tibor szaktanár. Makó Város Közművelődéséért Emlékérem: Börcsök Attila néprajzi gyűjteménykezelő. Makó Város Egészségügyéért Emlékérem: dr. Kocsis Ernő szülés-nőgyógyász, dr. Jeszenszkyné dr. Makány Julianna háziorvos. Makó Város Biztonságáért Emlékérem: Balogh Róbert alezredes, tűzoltóparancsnok. Szűcs Péter igazgató így vallott a kapott elismerésről:

##audio:3985##

Dr. Jeszenszkyné dr. Makány Julianna Dunaújvárosból került Makóra, s azóta is a Maros-parti városban dolgozik, mint háziorvos. Nagyon sokat tett a makóiak egészségéért, ezért kapta meg ezt a városi elismerést. Hogy pontosan miért is lett belőle orvos, illetve miért választotta új lakhelyének Makót, arról itt beszél:

##audio:3986##

Munkatársunktól. K.