Kakas Béla (Fidesz-KDNP) sajtótájékoztatóján elmondta, a fejlesztések keretét meghatározó program közvetlenül a helyi szereplők igényeit figyelembe véve, több éven át tartó tervezési munka eredményeként alakult ki a megyei önkormányzat koordinálásával.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) belül Csongrád megye számára 73 milliárd forint forrás áll rendelkezésre. A megye lakosságának felét adó két nagyváros – Szeged és Hódmezővásárhely – 33,9 milliárd, illetve 9,8 milliárd forintot használhat fel. Csongrád megye 58 kisebb települése 29,2 milliárd forintból valósíthatja meg helyi beruházásait – közölte a politikus.

A kiírás első körében a kisebb települések által beadott 210 pályázat közül eddig 140-et bíráltak el pozitívan. A megye minden települése nyert el fejlesztési forrást. Az induló beruházások nagyobbik része a gazdaságfejlesztést, a munkahelyteremtést, a turizmus élénkítését segíti – tette hozzá.

Kakas Béla hangsúlyozta, a megyei önkormányzat a beruházások megvalósítását is támogatja, saját fejlesztési cégén keresztül segíti a projektmenedzsmentet.

Az elnök kitért arra, hogy a program második felhívási körére május végétől, illetve június közepétől nyújthatók be a pályázatok, ekkortól ipari parkok és iparterületek kialakítására, helyi gazdaságfejlesztésre, turisztikai beruházásokra, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére, valamint a helyi identitást erősítő kezdeményezésekre igényelhető támogatás.

 

Forrás: MTI