Makó közel 3 milliárd forintból tervezi az új József Attila Városi Könyvtár létrehozását, a Páger Mozi és Rendezvényház, valamint a Hagymaház épületének felújítását. Utóbbival kapcsolatban konzultációs programot is indítottak a város lakosainak körében,ennek eredményeit be tudják még építeni a tervezetbe, tudtuk meg Farkas Éva Erzsébettől, Makó polgármesterétől. „Turisztikai és kulturális szempontból is fontos ezeknek az épületeknek a renoválása, illetve az új könyvtár létrehozása” – tette hozzá a polgármester asszony.

Farkas Éva Erzsébet

Dr. Szabó Sándor, a makói Polgármesteri Hivatal Jogi Irodájának vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, a megvalósítás során törekednek arra, hogy a makóiak számára minél kevesebb kellemetlenséggel járjanak a renoválások.

“Makó városa a 2017. évi költségvetésben 100 millió forintot különített el járdaépítésre” – mondta Czirbus Gábor, Makó alpolgármestere. A program során 30 utcában újítják fel a járdákat, mindezt a 8 képviselő javaslatai alapján teszik meg. Összesen mintegy 4,6 km-nyi út újul így meg a városban. A járdafelújítás mellett új parkolóhelyeket is kialakítanak a Kálvin téren, a bölcsőde és óvoda előtti területen, az átadásra májusban kerül sor, így 12 plusz hely lesz a parkolásra.

Czirbus Gábor

Területi Operatív Pályázat (TOP) keretein belül Makó város önkormányzata 8 pályázatot nyújtott be 2016 márciusa és augusztusa között. Ezek közül 3-ról már döntés született: a Honvéd Városrészt érintő rehabilitáció soft eleme kapott zöld utat, a Makói Ipari Park bővítése és a Hódmezővásárhely-Maroslele-Makó közötti kerékpárút létrehozását is megkezdhetik. A Makói Ipari Parkba történő beruházás során többek között kiépítik az ivóvízrendszert, illetve szilárd burkolatokkal látják el a park úthálózatát.

Felújítják a Justh Gyula utcai rendelőt is, többek között új burkolatokat, és új nyílászárókat kap az épület. Emellett már át is adták a megújult Újvárosi Nyugdíjas Klubot.

Április 1-től Makó városának hulladékkezelését a DAREH Bázis Zrt. vette át. Új, szelektív hulladékgyűjtő edényeket osztottak ki a város lakosságának, amely pozitív fogadtatásban részesült. A hulladékot ezentúl havonta egy alkalommal szállítják majd el, a szolgáltatás ára nem emelkedik.

Dr. Szabó Sándor

A felújítások és fejlesztések mellett szó esett a szerdai Napraforgó magazinban a Makói Városnapokról is. Május 5-én ünnepi testületi ülés kezdődik, melyen részt vesz dr.Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője is, ennek során kiosztják a városi díjakat és elismeréseket. Május 6-án kerékpáros, futó nap, és Kézműves kuckó is várja a makóiakat. Május 7-én Szentpéteri Csilla ad jótékonysági koncertet a makói gyermek-és újszülött ellátás javára.

A kulturális programok ezzel nem érnek véget, május 15-én ünnepli 105 éves fennállását a makói szervezett sportélet, amelyhez kapcsolódóan május 14-én Sportnapot szervez a város.  Május 28-án Gyereknap, május 31-én pedig az országzászló újraállítására kerül sor, amelyen részt vesz Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes is.

 

Ács Helga