Igaz, hogy az időjáráson még nem látszik, de a Makói Kistérségi Egészségfejlesztő Iroda már elkezdte az idei tavaszi programsorozatát. Márciusban gyalogtúrát szerveztek, vasárnap pedig a Hagymaház előtti Zenepavilonnál várták a kerékpárosokat. A Makó – Földeák – Maroslele útvonal szinte már megszokottnak számít, hiszen az iroda munkatársai nem első alkalommal rendezték meg ezt az eseményt.

– Korábbi időpontra terveztük ezt a túrát, de akkor is közbeszólt a kellemetlen idő, most vasárnap sincs melegebb, mint egy hete, de legalább a szél nem fúj, mint akkor – fejtegette Kovács Gábor sportszervező. A túrázok három helyszínről indultak el: Makóról, valamint a maroslelei római katolikus templomtól, illetve a földeáki művelődési háztól. A makóiak Maroslele felé tekertek az Ószegedi úton, a leleiek Óföldeákra és Földeákra, a földeákiak pedig az Igási úton érkeztek be Makóra. – Így mindenki nagyjából hasonló, vagyis több mint 40 kilométeres kört tett meg – emelte ki Kovács Gábor.

Patkós Győző, a Pápay Endre iskola testnevelés szakos pedagógusa is részt vette a túrán. Hogy pontosan miért döntött így, illetve a hétköznapjaiban milyen szerepet kap a kerékpár, annak a részleteit a tanártól itt hallja:

##audio:3957##

A pedagógus feleségétől megtudtuk, hogy ez a vasárnapi táv csak bemelegítés számukra. – Az a tervünk, hogy a nyáron körbetekerjük a Balatont, az interneten már meg is néztük a pontos útvonalat, s már a szálláslehetőségekről is tájékozódtunk – árulta el Patkós Győzőné. A házaspárnak összesen 200 kilométert kell majd a magyar tenger körül megtennie. Négy, egyenként 50 kilométeres szakaszra osztják fel a teljes távot. – Direkt úgy állítjuk össze, hogy azért legyen időnk pihenésre, illetve fürdőzésre a tóban – tette hozzá végül Patkós Győzőné.

Munkatársunktól. K.