Az időjárás is a derűsebb arcát mutatta vasárnap. A szelíd bárányfelhőkhöz időről-időre csatlakoztak a motorokból, autókból és egyéb gépjárművekből felcsapó füstfellegek. Ugyanis az Alföldi Szabadidő Egyesület által szervezett Családi Napon a veterán- és túramotoros szakosztály egyrészt különféle különlegesjárművekkel készült, másrészt látványos bemutatókat is végig izgulhatott a közönség.

Több száz Simson-motor sorakozott fel a Gyarmati Dezső Sportuszoda parkolójában: önmagában ez is elképesztő látványt nyújtott. Azonban a vállalkozó kedvűek akár ügyességi, akár gyorsulási versenyen is részt vehettek.

Kodácz Csengele, Prikler György, Almási István, dr. Harkai István és Petrócki Ádám

A rendezvényt 9 órakor nyitották meg. Almási István polgármester kiemelte, hogy ez az esemény illeszkedik a város egészséges, sportos életmódhoz kapcsolódó beruházásaihoz (uszoda, futópálya, stadion fejlesztés – csak néhány az elmúlt időszak legfontosabbjai közül). Míg dr. Harkai István rendőr alezredes, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetője a rendezvény megvalósulásának jelentőségeként a következőt emelte ki: „2017-ben az előző évhez hasonlóan a személyi sérüléssel járó balesetek számának csökkentését tűzte ki célul a kapitányság. Jelen rendezvényen azt a célcsoportot szólítottuk meg, akik a legvédtelenebbek, vagyis a motorosokat. Ezt szolgálja az Ady Endre utcai technikai pálya is.”

A megnyitón szólt még Prikler György, az Alföldi Szabadidő Egyesület elnöke, aki kiemelte, hogy a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségeire kívánják felhívni ezzel a rendezvénnyel a figyelmet. Ugyanezen napon rendezték meg a III. Hód-Futófesztivált is, amelyről Petrócki Ádám főszervező mondott pár gondolatot, jó futást kívánva a versenyzőknek. A futófesztiválról itt olvashat bővebben.

A nap egyik, ha nem a leglátványosabb (és legzajosabb) produkciója Tápai Tamás kaszkadőr nevéhez köthető, aki a Szellemlovas című filmben Nicolas Cage helyett vállalta be a veszélyes mutatványokat. Most, Vásárhelyen egy street fighter show-val készült.

A helyi sportegyesületek is bemutatkozhattak a nap folyamán. Volt többek között vívás-, rúdtánc-, kettle ball-, fitball-, jiu jitsu és baranta bemutató is. Utóbbit mi magunk is kipróbáltuk.

Így barantázunk mi… (Ács Helga, Égető Réka)

Ács Helgával elszánt jedi harcosok módjára küzdöttünk meg. A szablyavívás mellett botokkal is ügyeskedhetett bárki, illetve sokan kipróbálták az ostorcsattogtatást is.

Németh Zoltán

A rendezvényre kilátogatott Németh Zoltán, az Országos Baranta Szövetség alelnöke is: „Barantázni mindenhol jó, főleg ott, ahol szeretik a sportokat, sok a fiatal és az egészséges életmódra törekednek. Nagyon sok csapat létezik most már a Kárpát-medencében és azon kívül is. Ezek a közösségek részben a sport, részben a hagyományok felé fordulva épülnek fel” – fogalmazott az alelnök, aki maga is részt vett a délutáni baranta bemutatón. A napot néptánc- és íjász bemutató, ostormenet, illetve táncház zárta.

Kálmán Lia Katalin

Kálmán Lia Katalin amit lehetett, kipróbált a Családi Napon. Ostort csattogtatott, sajtot kóstolt a kézműves pultnál, ugrált és még arra is volt ideje a 9 éves kislánynak, hogy arcot festessen magának. Lia annyira vagány volt, hogy a motoros felvonulás kezdetén is részt vett, és természetesen a kaszkadőr show-t is szájtátva csodálta végig.

Bereczky Bence barantázás közben

Bereczky Bence, az Alföldi Szabadidő Egyesület Hód-Baranta Szakosztályának vezetője a következőképpen értékelte a rendezvényt: “Tavaly is nagyon sokan eljöttek erre az eseményre. Most, hogy a futófesztivállal és a motoros tréninggel egy időben szerveztük meg a családi napot, még többen látogattak ki a Kossuth térre és környékére. Olyan 2000 ember biztos volt itt a mai napon.”

ÉR.

Fotók: ÉR., Ács Helga