Nagy visszhangot keltett világszerte az egyik osztráki kisváros, Saalfelden álláshirdetése januárban, amely fizetést ugyan nem kínált, de 350 éves múltra visszatekintő munkahellyel kecsegtette a jelentkezőket – ráadásul olyannal, amilyenből nem sok maradt Európában. A munkaköri leírás sem volt sok, pusztán annyi, hogy komolynak kell lenni, ismerni és követni a katolikus egyház tanítását. A világ egyik legfurcsább munkájának elnyeréséhez a hirdetők szakmai tapasztalatot nem vártak el, de keresztény elkötelezettséget és feltétlen elhivatottságot igen, ugyanis remetének kellett állni.

A média gyorsan felkapta a hírt a világ minden pontján, a BBC Newsbeat című rádiós hírműsora kitért rá, hogy az alpokbeli település több száz éves remetelakja egy sziklafalba vésett kunyhó. A házikó 1400 méter magasan fekszik, és bár a körülmények puritánok, lakója gyönyörű természeti környezetben, pazar panorámájú, fenyőfákkal övezett helyen töltheti mindennapjait.

A Saalfelden közelében lévő remetelak tavaly ősszel üresedett meg, a város önkormányzata pedig úgy döntött, a világ minden tájáról várja a jelentkezéseket. Jöttek is szép számmal az emberek a remeteállásra, ötvenszeres volt a túljelentkezés.

A választás végül egy 58 éves belga energetikai mérnökre, Stan Vanuytrechtre esett. Mint a város polgármestere, Erich Rohrmoser fogalmazott, választottjuk nyugalmat sugároz, és határozott személyiségnek tűnik.  Ezzel együtt az is biztosnak látszik, hogy a lecke fel van adva a laikus környezetből érkező remetének, mert elődjét, Raimund testvért igazi szent embernek tartották a helyiek.

Pont, mint egy remete

Az új, Belgiumból érkező remetét, a saalfeldeni Szent György-napon, azaz április legvégén, vasárnap mutatnak be a nyilvánosság előtt. A fényképek alapján Stan Vanuytrecht valóban nyugalmat sugároz, egy ősz szakállas szikár úr, aki ráadásul pipázik is, tehát jól illik a remetékről kialakult általános képbe.

A mérnök kalandos életút után érkezik az Alpok remetéjének, szolgált a belga hadsereg légierejénél, amellyel több évig állomásozott Németországban, ahol megtanulta németül is. Később elvégezte az egyetemet, és belga energiaszolgáltatóknál dolgozott 2014-es nyugdíjba vonulásáig.

Mindezzel párhuzamosan segítőként dolgozott egyházi szervezeteknél, majd 2015-ben diakónussá szentelték. Mint elmondta, dolgozott elítéltekkel, segített pszichiátriai betegeknek, hajléktalanoknak, saját éltében pedig, válása után, voltak olyan évek, amikor anyagilag is nélkülözött. Ezek szerinte előnyt jelentenek a munkájában, hiszen ennek során korántsem lesz teljesen egyedül, egy remetének az is feladata, hogy lelki segítséget nyújtson az azt kereső zarándokokat.

Nem csak a zarándokokra kell számítania

Munkája valószínű, nem mindig telik csendes elmélkedéssel és lelki útravalók kiosztásával. A világhírnév ugyanis minden bizonnyal sok-sok turistát vezet majd el a saalfeldeni remetelakba, így az új remete aligha ússza meg a rendszeres szelfiket.

Forrás: hirado.hu