Az alapítvány minden évben meghirdeti a Természet és Hagyomány Ökotalálka névre keresztelt barangolását. Pár évvel ezelőtt egy „Tiszta Tisza” nevű pályázatot nyertek, melynek keretein belül a Mártélyi holtágat tisztították meg a szeméttől. Ennek az akciónak az utózengéi az évenként találkozások a természetben.

Általában különböző helyekre szervezzük ezeket a természetjárásokat, hogy a kilátogatók más-más helyeket ismerjenek meg. Ez a kirándulás „csak” arról szól, hogy kijövünk ide, a Mártélyi Tájvédelmi Körzetbe és élvezzük, hogy a természet a keblére ölel minket.” – nyilatkozta Sulyok Zoltán, a Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány elnöke.

Sulyok Zoltán

A „zöldek” az Ete Népe Történelmi Egyesület főhadiszállásán állították fel táborukat, ahol halászlevet főztek, sztorizgattak, megkóstolták a legfinomabb gyümölcspárlatokat és egy különleges hangszerrel, a dorombbal ismerkedtek.

A doromb egy ősi hangszer, ami Ázsiából terjedt el, és már a világ minden táján fellelhető. Van, ahol csontból, van, ahol bambuszból készítik, Európában pedig általában fémből készítik a mesterek. Magyarországon a középkorban a cigány kovácsok voltak a doromb fő megalkotói. A moldvai csángóknál a népzenében is használatos, de csak mint alap hangszer, nem játszanak rajta kiemelt, szóló dallamokat.

Először több mint 20 éve került a kezeim közé az első dorombom. Elkezdtem próbálgatni, és odáig jutottam, hogy néhány népdalt el tudtam rajta játszani. Utána pár évig hanyagoltam, majd ismét a kezem ügyébe került. Olyan is volt, hogy 10 évig nem gyakoroltam. De minden alkalommal mikor nekiültem gyakorolni, egyre többet és többet tanultam. Az elmúlt két év alatt több 100 ezer forint értékben, a világ minden tájáról sikerült beszereznem egy-egy dorombot.” – mesélte el Kardos József, aki muzsikájával szórakoztatta a megjelenteket.

Az ősi hangszer megszólaltatását írásban nehéz átadni, így íme egy kis ízelítő a hangszerből:

Az Ökotalálkára a bátrabbak kerékpárral érkeztek, és 10-15 kilométert kerekeztek, hogy kiélvezzék a Mártélyi Tájvédelmi Körzet adta nyugalmat.

Sz.Viktor