Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész 1727. április 29-én látta meg a napvilágot. A balett Shakespeare-je munkásságával lefektette a klasszikus balett alapjait, szabályait. Mindezek mind a mai napig érvényben vannak. Így nem csoda, hogy az UNESCO részeként működő Nemzetközi Táncbizottság 1982-ben úgy döntött, a táncvirtuóz születésnapjára teszik a Tánc Világnapját, vagy más néven a Nemzetközi Táncnapot. A cél, hogy népszerűsítsék a kultúrának eme szegmensét, minél több emberhez eljuttásak a tánc áldásos hatását.

Erre törekedett a hódmezővásárhelyi Stars of Hope Tánciskola is. A jeles napra egy ingyenes táncórát szerveztek, amelynek során bárki kipróbálhatta magát. Bemelegítéssel, pici kis koreográfiatanulással, illetve alap lépéssorok, forgások elsajátításával, illetve az elmaradhatatlan nyújtással töltötték ki ezt az órát – tudtuk meg Mérnyei Ilonától, a Stars of Hope Táncstúdió vezetőjétől.

A klasszikus balett lépései, kar- és lábtartásai ugyan előkerültek a tanórán, de azért a modern elemek sem hiányozhattak az oktatásról, ezzel lazítva egy kicsit a kereteket.

Mérnyei Ilona

„Nagyon sokan összekeverik a balett kapcsán a hobbiszintű és a professzionális képzést. Ha valaki profi táncosként szeretne majd elhelyezkedni, akkor annak komoly kritériumai vannak. Ha valaki hobbi szinten szeretné kipróbálni a balettet, akkor ott nem beszélhetünk erről. Mi azon vagyunk, hogy ez átmenjen a köztudatba. Én az órákon a saját képességeihez mérten törődök mindenkivel. A mai nap is erről szól, hogy bebizonyítsuk, mindenki előtt nyitott a tánc és a balett lehetősége is” – fogalmazott Mérnyei Ilona, aki hozzátette, hogy az évközbeni órák mellett nyáron is lesz egy kurzusuk, ahol klasszikus balett, modern tánc és pilates oktatás fog folyni.

A szombati táncórán kicsiktől az idősebbekig minden korosztály képviseltette magát, és bár a hölgyek jelentek meg nagyobb létszámban, azért az urak sem hiányozhattak a palettáról.

ÉR.