A burgonyát nagy területen termesztik hazánkban, a térségben főleg Mórahalom közelében figyelhető meg, de Hódmezővásárhelyen is jelen van a kertekben. Az első lépés a termelőknek a helyes burgonyafajta kiválasztása, ugyanis ebből adódik, hogy bírja-e a gyomirtást a növény. A hazai fajták érzékenyek a Sencor nevű készítményre, érdemes megkérdezni a gazdaboltost, hogy mennyire érzékeny a vásárolt burgonyafajta a metribuzin hatóanyagra.

Amire oda kell figyelni bakhát töltéskor, és bakhát-töltés után lombzáródásig, hogy kétszer kell kezelni Sencor nevű kétszikűek elleni gyomirtószerrel a burgonyát. Eközben pedig már készülni kell a burgonyabogár elleni védekezésre is, a Bayern Hungária a Proteus és a Calypso nevű szert tudja ajánlani. Ezek akkor hatnak, amikor bele harap a bogár a levélbe. Burgonyavész ellen az Infinito áll rendelkezésre, tovább kombinálva pedig a Melody Compact nevű készítmény áll még rendelkezésre.

A dísznövények is egyre jobban szaporodnak előkertjeinkben és a balkon ládákban, rozsda ellen a Falcon nevű készítménnyel lehet védekezni, rovarok ellen pedig a hosszú tartamhatású Calypsoval lehet védekezni.

Tisztelettel áll a kedves partnerek és termelő kollégák rendelkezésére Sipos József növényorvos. Telefonszáma 06-20-519-2745. E-mail címe, jozsef.sipos@bayer.com. Illetve bővebb információért a www.agro.bayer.co.hu oldalra is ellátogathatnak.

sk