„Másfél évvel ezelőtt alapítottuk meg a Hódmezővásárhelyi Művészet Oktatásáért Alapítványt, amely a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak a munkáját segíti és erre az alapítványra próbáltunk több helyen is támogatást nyerni. Egy tanári megbeszélés alkalmával az iskola vonóstanárai felajánlották az általuk adott hangverseny bevételét az alapítvány részére.  Célunk, hogy a Péczely Attila tanulóit támogassuk a továbbtanulásban és segítsük a hátrányos helyzetű diákokat” – mondta Vágó János, a hódmezővásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Vágó János

Farkas Béla, a Giovani Artisti Vonósnégyes elsőhegedűse elmondta, a Szegedi Szimfonikus Zenekar illetve a vásárhelyi Péczely Attila Zenei Művészetoktatási Iskolának a tanáraiból alakult meg formációjuk. „Elsődleges célcsoportunk a fiatalság, szeretnénk a gyerekek körében népszerűsíteni a klasszikus komoly zenét a vonósnégyes keretein belül. A mai hangversenyből befolyó bevételt az alapítvány támogatására fordítjuk. A zene az egyetemes kultúra egyik legfontosabb része, ezért is tartjuk fontosnak, hogy a zene szeretetét átadjuk a fiataloknak. A zeneiskola vezetésével kiváló kapcsolatot ápolunk, éppen ezért nem is volt kérdés, hogy vállaljuk a mai szereplést. Az egyeztetéseket követően gyors és gördülékeny szervezéssel jött létre a hangverseny. Vonósnégyesünk repertoárja a barokk zenétől egészen a XX. századig terjed. Igyekszünk főleg a klasszika és a romantika korából válogatni a műsorszámokat. Az én személyes kedvenc darabom Pietro Mascagni – Parasztbecsület című operájából az Intermezzo-nak a vonósnégyes átirata. Bach és Mozart darabokat fogunk előadni és a végén a XX. századból például Muszorgszkij művet hallhat a közönség. A hangverseny összeállításánál igyekeztünk mindenféle korból válogatni, és ezáltal megmutatni, hogy vonósnégyesünk repertoárja milyen széles” – mondta Farkas Béla, aki hozzátette, a hegedű iránt érzett szenvedélye 6 éves kora óta töretlen.

A Giovani Artisti Vonósnégyes hangversenye fület gyönyörködtető előadásával varázsolta el közönségét. Játékukat hallgatva az ember úgy érezte, visszatért egy olyan korba, amelyben a klasszikus zene nem csak kiemelkedő volt, hanem egyenesen jellemezte is a régi kor emberének lelkivilágát.

A vonósnégyes tagjai:

Farkas Béla: I. hegedű, Eszter Dávid:  II. hegedű, Komlódi Ágnes Barbara: brácsa, Suhanyeczné Puskás Barbara: gordonka.

Közreműködött: Zoltán Péter klarinét, Kálmán János: kürt, Vágó János: kürt, Ruszkai Judit Tamara: fuvola.

Ács Helga