“Elsősorban azokat a részeket járjuk körül a „Nők a múltból” kiállítás anyagából, amelyek az anyákhoz kapcsolódnak, hiszen jövő héten már köszöntjük édesanyáinkat. A sok kiállított tárgy közül jó néhány a készülődést is illusztrálja, például megmutatja, mi mindent tettek meg az akkori hölgyek azért, hogy szépek legyenek. A kiállításban elhelyeztünk egy albumot is, ami tulajdonképpen egy emlékkönyv, sok beragasztott virágmintát és mindenféle díszítést tartalmaz, amely divat volt az 1930-as években. Ez ihletet adhat a gyerekeknek is, akik a tárlatvezetést követően egyedi ajándékkártyákat, meglepetéseket készíthetnek édesanyjuk számára. Ehhez számos alapanyag áll rendelkezésükre, a kolléganőm, Lucza-Vígh Erna múzeumpedagógus gyönyörű csomagolópapírokat, dísztő elemeket készített össze számukra, illetve a munkaasztalokon elhelyezett anyák napi versek is ihletforrásként szolgálhatnak a személyes üzenetek megírásához. Készültünk egy kvízzel is, amelynek kitöltését segíti a tárlatvezetés során elhangzott sok hasznos információ. A fejtörővel az (is) volt a célunk, hogy a részt vevők megismerjék a kiállítást, a sikeres kitöltéshez közel kell menni a tárgyakhoz, alaposan szemügyre kell őket venni, illetve az önálló felfedezés során igazán átélhetik a megjelenő eszközök, képek hangulatát, üzenetét. A legügyesebb megfejtő értékes ajándékot kap” – mondta Terendi Viktória néprajzkutató, a tárlat kurátora.


Terendi Viktória és Lucza-Vígh Erna

Lucza-Vígh Erna, a Tornyai János Múzeum múzeumpedagógusa hozzátette, az egész család hasznosan töltheti a délelőttöt, igyekeztek úgy alakítani a programokat, hogy minőségi időt tölthessenek el a jelenlévők egymással, hiszen a mai, rohanó világban kevés lehetősége adódik erre a családoknak.

A tárlatvezetés során valóban hasznos információkkal gazdagodhattunk, hiszen megtudhattuk többek között, hogyan, milyen eszközökkel főztek a korabeli asszonyok, ruháikat maguk készítették, és hogy egy nő alapvető feladata volt a finom kenyér sütése is. A régmúlt hölgyei már abban az időben is nagy gondot fordítottak arra, hogy szépek legyenek, volt például hajsütővasuk, vagy hullámosító hajcsatuk is. Hajadonfővel nem mehettek ki az utcára, azonban szép kendők tették nőiessé megjelenésüket. A kvíz 10 1 kérdést tartalmazott, például rákérdeztek arra, milyen ételeket készítettek a háziasszonyok a kenyérkészítés során kimaradt tésztából, vagy, hogy mire használták a konyhában a gyalut.

Rengeteg alapanyag gondoskodott arról, hogy igazán különleges ajándékkal lepjék meg a részt vevők édesanyjukat, nagymamáikat, dédnagymamáikat. Az ajándékkártyákat kicsik és nagyok egyaránt örömmel, és nagy-nagy kreativitással készítették.

Néhány válaszható elem

Tokárné Spisák Marianna, kislányával, a 4 éves Eszterrel a dédnagymamának készített több ajándékot is.

A központi elem a pillangó volt az üdvözlőkártyákon.

A 11 éves ikertestvérpár, Marci és Misi édesanyjuknak készítettek szintén a pillangó motívumot előnyben részesítő üdvözlőlapot. “Reméljük, szereti anyu a pillangókat” – mondták.

A kitöltött kvízek értékeklése után sorsolás következett. A szerencse Győri-László Júliának kedvezett, akinek nyereménye a 110 év, 100 műtárgy a Tornyai János Múzeum gyűjteményéből című kötet volt.

Anyák napja minden évben van, idén május 7-re esik majd. De honnan is ered ez az ünnep? Mikor keletkezett? Erről Terendi Viktória, a tárlat kurátora érdekes információkat osztott meg velünk:

##audio:3955##

 

Ács Helga