A tanulók életkorát nézve a hetedik-nyolcadik, és a kilencedik – tizenegyedik évfolyam részére hirdették meg a versenyen való részvételt. Minden évben három – négy témát hirdetnek meg, és ebben kell a fiatalabbaknak PPT-t beadni, az idősebbeknek pedig dolgozatot kell készíteni, és szintén PPT formátumban beadni. Ezeket előzetesen értékeli a háromtagú zsűri, a konferencián pedig kihirdetésre kerülnek a végeredmények.

A munkák kötődnek a természettudományokhoz, és a legtöbb esetben valamilyen kutató munkát is végezni kell hozzá a diákoknak. Erre adott a hétköznapokban a környezet az iskolában, ugyanis itt működik a Gyulai József Természettudományos Műhely, melyben a jól felszerelt laboratóriumokat használhatják a diákok.

„A Németh László diákjain kívül más iskolákból is szoktak érkezni pályamunkák, ez azért fontos, mert a természettudományok iránt érdeklődő fiatal tehetségek ilyenkor találkoznak egymással, ezen a fórumon pedig megoszthatják egymással a tapasztalataikat. A másik, hogy minden évben kötjük valamilyen eseményhez ezt a diákkonferenciát, idén az NLG csatlakozott a Fenntarthatóság Hete című programsorozathoz, és ennek a hétnek a záró programja ez a rendezvény.”  – tudtuk meg Gálné Horváth Ildikó biológia- földrajz szakos tanártól, a program koordinátorától.

A zsűri tagjai Szabóné Tanács Valéria, matematika-kémia szakos tanárnő a Szent István iskolában, Dr. Zsótér Brigitta, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának főiskolai docense, illetve Molnár Miklós nyugalmazott egyetemi docens. A szakemberek már nem először bírálták a Németh László és a más iskolákból érkező diákok munkáit, egybehangzó véleményük szerint a dolgozatok egyre színvonalasabbak.

A zsűri szempontjairól Dr. Zsótér Brigitta nyilatkozott:

##audio:3942##

A képen: Molnár Miklós, Dr. Zsótér Brigitta, Szabóné Tanács Valéria

 

sk