Hódmezővásárhelyen már egy ideje csoportosulnak azok a művészek, művészetkedvelő fiatalok, akik szeretnének kulturális programokat becsempészni a város életébe. Tavaly egyesületté formálódtak, létrehozták a MűHáz Egyesületet, amelynek egyik célja felkutatni, támogatni, teret biztosítani a fiatal tehetségeknek.

Jelen kiállítás is ezt példázza. Négy vásárhelyi, illetve Vásárhelyhez kötődő 22 éves képzőművész mutatkozhatott be a KépKapTár Galériában.

Márta Barbara, Kezes Zsófia Réka, Nagy-György Ágnes és Gheorghita Borbála

Név szerint Gheorghita Borbála, a Magyar Képzőművészeti Egyetem harmadéves szobrász-restaurátor hallgatója, Kezes Zsófia Réka, aki jelenleg tervezőgrafika szakos hallgató a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, Márta Barbara, a Magyar Képzőművészeti Egyetem másodéves látványtervező hallgatója  és Nagy-György Ágnes, aki pedig jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kerámiatervezés szakán tanul, idén fejezi be az alapképzést. Vagyis a lányok mindegyike a művészet valamely alkalmazott szakirányán tanul, amely egy kötöttebb alkotási folyamatot követel meg, de emellett – és ezt mutatja meg a mostani kiállítás is – szabadabb képzőművészeti formákba is oltják tehetségüket.

A 22 című tárlat anyagáról valljanak maguk a művészek (a megszólalás sorrendje: Márta Barbara, Kezes Zsófia Réka, Nagy-György Ágnes, Gheorghita Borbála):

##audio:3952##

A kiállító művészek közötti kapcsolódási pontoknak ezzel nincs vége: mindannyian a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola hallgatói voltak. A négy lány között a középszintű tanulmányok befejeztével sem szűnt meg a baráti kapocs. Hangsúlyozták, szeretnének még a későbbiekben is közösen kiállítani.

Szvet Tamás

Szvet Tamás képzőművész az iskolaévek folyamán ismerkedett meg a lányok munkásságával, és azóta is megmaradt ez a szakmai kapcsolat. „Az alkalmazott művészetnél keretekbe vannak szorítva a tanulók, de a kiállított tárgyakon látszik az, hogy a művészek igyekeznek megőrizni egyéni hangjukat. Ennek bemutatása a kiállítás fő célja. A tárlat kialakításánál törekedtünk arra, hogy minél színesebb legyen anyaghasználatban, illetve hogy minél frissebb legyen. Szerintem nagyon büszkék lehetünk erre a négy fiatalra. Érdemes lesz figyelni a további tevékenységüket” – fogalmazott Szvet Tamás.

Barta András

A tárlatot Barta András szobrászművész ajánlotta az érdeklődő közönség figyelmébe, kiemelve a kiállítók egyedi jellemzőit, illetve felhívva a figyelmet a köztük lévő, példaértékű barátságra.

A tárlat május 16-ig megtekinthető a KépKapTár Galériában.

A MűHáz Egyesület az év folyamán még számos eseményt szervez, amelyek között lesznek kiállítások, koncertek, irodalmi rendezvények is.

ÉR.