Negyedik alkalommal szervezték meg a Versünnep 2017, Vers- és prózamondó Fesztivált a vásárhelyi intézményben. Közel hetven gyerek csillogtatta meg tudását, és mondta el a megtanult verset. A megmérettetés célja, hogy a diákok örömüket leljék a költeményekben, és azoknak előadásában.

A mai nap is egy hétköznap, de ünnep tud lenni az által, hogy verseket mondunk, és örülünk annak, hogy együtt vagyunk és meghallgatjuk egymást. Készültünk jutalommal is a legjobbaknak, de a legfontosabb az, hogy örüljenek a verseknek és egymásnak.” – nyilatkozta Farkas Zsuzsanna, intézményvezető.

Farkas Zsuzsanna (balra) és Quintus Konrád (jobbra)

A megnyitó után az iskola tanulóinak egy csoportja népdalokat énekelt a közönségnek, ezzel bemelegítve a pódiumot a versmondóknak. A verseny kezdetén Quintus Konrád látta el jó tanácsokkal a versmondókat.

A zsűrizésnél azt figyeltem, hogy érzem-e a gyereken, hogy azt a verset akarta elmondani, amit mondott. Átolvasott sok verset, és kiválasztotta azt, ami a hozzá a legközelebb áll? Van-e valami mondanivalója a verssel? Sokszor érzem azt, hogy a diák anyuka vagy a pedagógus kedvencét szavalja el. Ez persze nem baj, mert itt kell kezdeni. Ez után jön az, hogy megszereti a verset az ifjonc, és majd keresgél a költemények között, és megtalálja azt, ami neki tetszik. Fontos az, hogy ne bakizzanak bele, elég hangosan beszéljen, de ez mind másodlagos. A lényeg, hogy értse a verset a gyerek.” – mondta el Quintus Konrád.

Quintus Konrád

A versenyen képviseltették magukat az alsó és felső évfolyamos diákok is, akik tanúbizonyságot tettek arról, hogy a versnek és a versmondásnak van létjogosultsága és a kultúra nem ment ki a divatból.

Sz.Viktor