A Hód-Mezőgazda Zrt. minden évben kiírja az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdanapokhoz kapcsolódó Magyar Állattenyésztési és Növénytermesztési Termékdíj Pályázatát. Az idei felhívásra több mint negyven pályamű érkezett.  – Úgy gondolom, már ez is jelzi, hogy az évek során milyen rangot vívtak ki maguknak a termékdíjak azok körében, akik hisznek a mezőgazdaságban és a fejlesztésben – nyilatkozta portálunknak Antal Gábor vezérigazgató, aki hozzátette, az ország minden részéről évről-évre színvonalasabb pályázatokat adnak be a vállalatok.

Az elbíráláshoz bizottságokat alakítanak ki, akik szakmai szempontok szerint választják ki a legjobbakat. Többek között a versenyképességet, az innovációt és a környezeti hatást veszik figyelembe a pályamunkák tanulmányozásánál.

A szerdai eredményhirdetésen Antal Gábor elmondta, az idei Mezőgazda Napokat május 4. és 6. között tartják a Kutasi úti centrumban. Az idei különlegesség, hogy csütörtöktől szombatig tartanak a programok. Tavaly ugyan négy napos volt a kiállítás, de úgy döntöttek, hogy az állatokra való tekintettel ezt nem kísérlik meg.

Hagyomány, szakmaiság, megújulás – Fekete Balázs szerint ez a Mezőgazda Napok három kulcsszava. Éppen ezért csak olyan tenyésztőt fogadnak a kiállítók között, akik a minőséget képviselik. Az állattenyésztési igazgató ismertette, a centrum területén jelentős úthálózat fejlesztést végeznek az idén.

Dr. Nagy Gábor

A budapesti Ceva-Phylaxia Zrt. nyerte el a Magyar Állattenyésztési Termékdíjat. A cég 105 éve működik, ezért dr. Nagy Gábor kereskedelmi igazgató a kitüntetésben a több mint egy évszázad elismerését látja. A vállalat egy oltóanyaggal pályázott, amit a sertések egyik legelterjedtebb légzőszervi megbetegedése ellen használnak. A vakcinát 2009 óta fejlesztették és 2015-re lett kész. Azóta a világ minden részén értékesítik, Brazíliától egészen Thaiföldig.

Ruszbach László

A Magyar Növénytermesztési Termékdíjat az Axiál Kft.-nek ítélték.  Az 1991-ben alakult bajai cég egyedülálló takarmányszemroppantási módszert dolgozott ki, ami által kevesebb gabonából magasabb hozamot érnek el. A díjat Ruszbach László, a vállalat Csongrád megyei értékesítője vette át.

A további eredményeket itt tekintheti meg.

Megyeri József