Vasárnap délelőtt a kiszombori Ady Endre Művelődési Házban, illetve az udvarán minden a húsvétról szólt. A helyi Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör vidám családi ünnepet szervezett, melyet a borongós idő sem hátráltatott. Kicsik és nagyok szép számmal eljöttek, hogy közösen kipróbálják a különféle népi játékokat, illetve közelről lássanak nyuszikat, kiscsibéket, bárányt, lovat, vadászgörényt és kutyát.

A húsvétot, pontosabban az elődjét, a tavaszköszöntést már Krisztus születése előtt is ünnepelték az emberek. Számos hagyomány és babona köthető hozzá, de a legfontosabb eleme a megújulás várása. Kiszomboron erről is szó esett, ugyanis a kör egyik tagja beszélt ezekről a régi szokásokról. Ennek a részletét Süliné Rácz Emőkétől itt hallja:

##audio:3883##

Igaz, hogy locsolkodni húsvét hétfőn kell, de nem árt előtte a gyakorlás. Vasárnap elő is került egy óriási, vasutas vízhatlan kabát – Endrész Erzsébet jóvoltából – s ezt öltötték magukra azok, akik vállalták, hogy egy kancsó hideg vizet zúdítsanak rájuk. Most fordult a kocka, ugyanis még fiúk is felvették, mert kíváncsiak voltak arra, mit is érezhetnek a lányok, mikor őket locsolják.

Az egyik bátor jelentkező Zemankó Tímea volt. – Már várom a locsolókat, de remélem nem dézsával jönnek, mert őket nem fogom beengedni – árulta el mosolyogva a makói Návay Lajos iskola tizenegyedik osztályos kereskedelmi szakos diákja. A 18 éves Tímea vásárolt, illetve saját maga által festett tojásokkal, valamint süteményekkel készült a fiúk fogadására. Már hagyomány náluk, hogy úgynevezett szúrka-piszkát is csinálnak. – Előre megpirítjuk a diót, csokikrémmel összekeverjük, ostyalapok közé kenjünk, súlyokat teszünk rá, hogy lenyomja, s így áll egy-két napot, aztán már fogyasztható is – sorolta az egyszerű receptet Zemankó Tímea.

Zemankó Tímea

Munkatársunktól. K.