Még a március végi testületi ülésükön úgy döntöttek a kiszombori képviselők, hogy a község valamennyi intézményében elsősegélynyújtó tanfolyamokat szerveznek. Ennek köszönhetően hétfőn a Karátson Emília Óvodát keresték fel a makói mentőszolgálat munkatársai, hogy megismertessék a dolgozókkal nem csupán a szakszerű segstségnyújtás menetét, hanem a defibrillátor használatát is.

– Szegvári Ernőné polgármester kezdeményezését mi is örömmel fogadtuk, hiszen bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy szükségünk lesz erre a tudásra – vélekedett Börcsökné Balázs Márta. Az óvoda vezetője hozzátette: az intézményük két szárnyból áll, s mind a kettőben kialakítottak egy-egy elsősegélynyújtó helyet, illetve az egyik kollégájuk el is végzett már korábban egy tanfolyamot. Ennek ellenére a dolgozók úgy döntöttek, hogy maguk is elsajátítják ezeket az alapfogásokat.

– Az újraélesztő készülék használatával tisztában kell legyünk, hiszen bármikor szükség lehet arra, hogy életet mentsünk – vette át a szót az egyik óvópedagógus. Benák Gabriella elmondta: szerencsére eddig még nem került ilyen helyzetbe, de bármit hozhat az élet. Az óvónőnek van jogosítványa, így egykoron megtanulta az elsősegélynyújtást, de ahogy fogalmazott, ez nem most volt, így időszerű, hogy frissítse azt.

Börcsökné Balázs Márta óvodavezető

Az óvoda közvetlen szomszédságában működik a rendelő, így gyorsan a helyszínre ér az orvosi segítség, amennyiben kell. Emellett szintén a közelben van az a bolt, ahol elhelyeztek egy defibrillátort. Amint a fenti képen is látszik, az intézményben kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekeket is megismertessék a mentősök, a rendőrség és tűzoltók munkájával. Lassan tizenöt esztendeje szerveznek a kicsiknek ilyen jellegű bemutatókat. Ráadásul maga az ovi is igen jelentős múlttal rendelkezik, de pontosan mióta is működik, azt Börcsökné Balázs Mártától itt hallja:

##audio:3859##

Munkatársunktól. K.