Jelentősen hozzájárulhat az újabb, több mint 1 millió forintos támogatás, hogy a kóborállat állomány csökkenjen Szegeden! Ivartalanítási projektünk ugyanis – durva szakértői becslés alapján, 6 év távlatában –, 7 millió egyed megszületését akadályozza meg! Mentett állataink ivartalanításával párhuzamosan a kóbor állatok, valamint a hajléktalan, szociálisan rászoruló személyek állatainak ivartalanítása a célunk.

A támogatás 100 macska ivartalanítását teszi lehetővé!

Tavalyi projektünk hasonló eredményt hozott, programunk részeként nemcsak számos kóbor macska ivartalanítását végeztük el, de elmondhatjuk, macskamentessé vált a Zsinagóga környéke is. Munkánkat a SUST mindeközben több mint 600 ezer forint értékű tárgyi adománnyal is segítette.

A Szegedi Cicamentők SUST ivartalanítási programjában a következő állatorvosok vesznek részt: Dr. Deim Zoltán és Dr. Turcsányi Katalin; Kisállat-Ambulancia: Dr. Rengei Antal, Dr. Szalay János, Dr. Perényi László; Tímár Állatorvosi Rendelő: Dr. Tímár Béla és Dr. Tímár Endre. Valamennyien részt vettek tavalyi programunkban, és kiváló munkát végeztek!

Fontos megjegyezni az ivartalanítással kapcsolatban, hogy ez ugyan komoly beavatkozás egy állat életébe, azonban a kóborállomány szaporodása megállításának egyetlen humánus megoldása. Az ivartalanítás egy kisebb műtéti beavatkozás, amelyet altatásban végeznek. Előnye még, hogy csökkenti veszélyes, fertőző betegségek terjedését. A kóbor állatok száma hazánkban igen magas, a helyzet kezelése azonnali beavatkozást igényelne.

Idehaza országosan a kóbor kutyák számát több százezresre, míg a macskákét milliós nagyságrendűre becsülik!

Szegeden és környékén is változatlanul komoly probléma a kóbor állatok magas száma. Ezek az állatok mindannyian az emberi felelőtlenség következtében kerültek utcára. A felelős állattartás szabályait be nem tartó, az állatvédelmi törvényeket semmibe vevő polgártársaink növelik számukat évről évre a nem kívánt szaporulat, a megunt vagy terhessé vált házi kedvencek utcára dobásával. A kóbor állatok (elsősorban a macskák) az utcán is élik tovább igen szapora utód „áldással” párosuló, ragadozó életüket.

A nagymérvű elhullás, a szokottnál rövidebb élettartam mellet is számuk állandóan növekszik. Ezek az állatok jelen vannak közvetlen környezetünkben, parkjainkban, de a környező erdőkben is feltalálják magukat. Létük természetvédelmi, környezetvédelmi, egészségügyi és szociális problémákat generál. Számuk növekedésének megállítására az összes ember mellett és tőlünk függetlenül élő macskák és kutyák ivartalanítása az egyetlen, humánus megoldás. Kivételt a tenyésztésre szánt állatok képezhetik csak!

A Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete megalakulása óta, immár 7. éve folyamatosan dolgozik a kóbor állatok számának humánus csökkentéséért. Éves költségvetésünk harmadát állatorvosi költségek teszik ki, és folyamatosan keressük a szponzorokat, készítjük pályázatainkat ivartalanítási projektek megvalósítására.

Eddigi erőfeszítéseink, pályázataink, valamint az újabb támogatás felhasználásával állatorvosaink, tagjaink és önkénteseink áldozatos munkájával remélhetően ismét előremutató változásokat érhetünk el!

 

Nyitrai Ágnes elnök

Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete