Fotó: hirado.hu

A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, a Szeviép-ügyben mintegy 429 millió forintot “talicskáztak ki” a Biztonsági Üzem Kft. révén, úgy, hogy azzal az összeggel a kisvállalkozókat megkárosították.

Hozzátette: a kft.-t – amely szintén csődbe ment és két tucat kisvállalkozást hagyott kifizetetlenül – Ujhelyi István korábbi szocialista országgyűlési képviselő sofőrje irányította, aki jelenleg a szegedi repülőtér vezetője.

Szabó Bálint kijelentette, egyértelmű személyi összefonódás van a szegedi szocialisták és a Szeviép között. Az ügyvezető szerint Botka László polgármester a szegedi szocialistákkal együtt “nyakig benne van a Szeviép-ügyben”.

A cégvezető azt követelte, Botka László állítson föl önkormányzati vizsgálóbizottságot a Szeviép-ügyben és “ne falazzon tovább” szocialista párttársainak.

A Szeviép Zrt. három egykori vezetője ellen csődbűntett minősített esete miatt indult eljárás a Szegedi Járásbíróságon. A vádirat szerint a cégvezetők döntése alapján rendszeresen és nagy összegben adtak kölcsönöket az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészben vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, illetve magánszemélyeknek, sportszervezeteknek. A vádlottak tagadják bűnösségüket.

Az ügyben készült vádirat szerint a Szeviép Zrt. 2008 májusa és 2010 áprilisa – a végül eredménytelenül zárult csődeljárás kezdete között – heti-havi rendszerességgel folyósított kölcsönöket a 100 százalékban a tulajdonában álló Biztonsági Üzem Kft.-nek. A veszteségesen működő cég e hiteleket nem tudta visszafizetni – a vádlottak a kölcsönök folyósításával a Szeviép Zrt. vagyonát mintegy 429 millió forinttal csökkentették -, 2010 júniusában a kft. felszámolását is elrendelték.

 

MTI