A Magyar Nemzeti Levéltár a reformáció 500. évfordulója kapcsán hirdette meg általános és középiskolás diákok számára vetélkedőjét. A háromfordulós verseny első része zárult most le.

A felkészítésben a Hódmezővásárhelyi Levéltár is tevékenyen kivette a részét.

Lőkös Györgyi

Lőkös Györgyi levéltári pedagógus több foglalkozást is tartott a gyerekeknek, hogy elmélyíthessék tudásukat a reformációról. Emellett a magyarországi levéltárosok által kidolgozott online tananyag és egy foglalkoztató füzet segítette a gyerekeket a készülésben.

Az első fordulóban elméleti tudásukat a tanulók online tesztfeladatok formájában mutathatták meg. Illetve készíteniük kellett egy 3-5 perces rövidfilmet.

Bozsogi Henriett, Nagy Viktória, Szabó Anna

A Bethlen Gábor Református Gimnázium két csapattal is nevezett a megmérettetésre. Szabó Anna két osztálytársával, Bozsogi Henriettel és Nagy Viktóriával indult a versenyen. Anna elárulta, hogy a történelemtanáruk bíztatta őket, hogy vegyenek részt a vetélkedőn.

„Mindhárman nagyon szeretjük a történelmet, és sok versenyen vettünk már részt, így nem is volt kérdés, hogy ebben a témában is szeretnénk magunkat kipróbálni. Különösen tetszett nekünk az, amikor a templombelsők után kellett kutatni. Szembesülhettünk azzal, hogy mennyiben különbözik egy-egy templom belseje, külseje attól függően, hogy melyik felekezethez tartozik” – fejtette ki Anna. A csapat a kisfilmjéhez Simon Ferenc tanár urat kérte fel, hogy mutassa be az iskola régi könyveit, naplóit.

Szenti Csilla

Szenti Csilla, a levéltár vezetője elmondta, hogy a hódmezővásárhelyi csapatok mindegyike nagyon szép pontszámot ért el ezeken a feladatokon. Külön kiemelte a két nyertes csapat kisfilmjét. A Varga Tamás Általános Iskola csapata a Tabáni templomot mutatta be gyerekszemmel, míg a Németh László Gimnázium versenyzői kisfilmjükben a Református Ótemplomot járták körbe.

Előzetesen 16 csapat jelentkezett Hódmezővásárhelyről, amely kiemelkedő létszámnak számít. Szenti Csilla ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az érdeklődés köszönhető Balázs József tankerületi igazgató közreműködésének is.

A hétfői eredményhirdetésen a helyi forduló legjobb három csapatát jutalmazták ajándékcsomaggal.

A következő fordulóra a két első csapat jutott tovább. Mind az általános iskolás, mind a középiskolás korosztályban 23-23 csapat fog megmérkőzni azért, hogy végül az utolsó fordulóba eljussanak. Itt már csak 6 csapat mérkőzik meg immár személyesen. A fődíj egy utazás a reformáció bölcsőjébe, Wittenbergbe.

ÉR.

Eredmények:

Általános iskolás korosztály

1. Varga Tamás Általános Iskola. Csapattagok: Szabó Evelin, Maszlag Viktória, Korom Norina.

2. Varga Tamás Általános Iskola. Csapattagok: Garai Dominika, Kis Laura, Makrai Viktória. Felkészítő tanár: Bányai Csabáné

3. Szent István Általános Iskola. Csapattagok: Balog Gergely, Farkas Péter, Tóth Bence. Felkészítő tanár: Kis-Molnár Krisztina

Középiskolás korosztály

1. Németh László Gimnázium. Csapattagok: Tarján Ádám, Török Balázs, Kőrösi Kira. Felkészítő tanár: Huzián Péter

2. Bethlen Gábor Református Gimnázium. Csapattagok: Bozsogi Henriett, Nagy Viktória, Szabó Anna. Felkészítő tanár: Simonné Bereczki Sára

3. Bethlen Gábor Református Gimnázium: Bubla Bettina, Misku Tamás, Stefula Máté. Felkészítő tanár: Czeglédi Sándor