Az autószerelő műhely, lassan egy éve nyitotta meg kapuit családi vállalkozásként, a három testvér pedig azóta is, szinte megállás nélkül dolgozik, hisz nem csak munkájuk, de szenvedélyük is az autó – a hibakeresés, a javítás, a bütykölés. Épp ezért a műhelyüket is folyamatosan bővítik. Fő profiljuk a gyorsszerviz, de a teljes motorfelújításon át a teljes körű műszaki vizsgáig, a karosszériajavításig, mindenben segítenek.

Általános tapasztalat, hogy akkor visszük az autónkat szervizbe, amikor már baj van, vagy amikor műszakiztatni kell, pedig érdemes időről időre átnézetni, hogy minden rendben van-e, különösen tavasszal és tél előtt. Így egyrészt megelőzhetőek lennének a nagyobb gondok, másrészt még spórolhatunk is. Megvannak a szerviz intervallumok: olajcsere például 10-15 ezer kilométerenként szükséges, de nem árt olykor belenézni a motorházba, figyelni a folyadékszinteket, hisz ha azok jobban fogynak, mint kellene, az is jelzés értékű lehet.

Azzal már mindenki tisztában van, hogy amikor tartósan 7 fok alá süllyed a hőmérséklet, érdemes téli gumira váltani. Azonban tavasszal, amikor javul az időjárás, és egyre melegebb van, ismét vissza kell tenni a nyári gumikat, hisz biztonságosabb és gazdaságosabb is, ha a jó időben már nem a téli gumi garnitúrával gurulunk. De az ablakmosó folyadékot is ugyanígy cserélni kell téliről nyárira, a bogarakat ugyanis a téli ablakmosó folyadékkal csak szétmaszatoljuk a szélvédőn. Az olajszintet, féket, futóművet is ajánlott ellenőriztetni, és javasolt átnézetni a karosszériát. A só, a párás levegő a gumikat, tömítéseket megviseli, a karosszérián lévő apró sérülések rozsdásodni kezdenek. Ha ezt nem javíttatjuk ki, annak következménye lehet – ilyenkor megsérül a külső réteg, és a rozsdásodás egyre mélyebb területeken jelenhet meg. A Car Fanatics Garage a nagyobb horpadások esetén is tud segíteni, rendelkeznek ugyanis egy spotter géppel, amivel anélkül lehet a horpadásokat orvosolni, hogy a karosszériát szét kellene vágni.

Galamb Roland

A karosszériával kapcsolatban hasznos tudni, hogy nem csak a látható helyeken korrodálódhat a jármű, de a futóművek bekötési pontjainál is megjelenhet a rozsda, s ennek már komoly veszélyei vannak. Biztonságunk érdekében ezt is évente egyszer nézessük meg.

Galamb Sándor

A műszaki vizsga előtt egy-két hónappal hasznos bejelentkezni egy átvizsgálásra, hogy a meglévő hibákat legyen idő kijavítani, ez így anyagilag is kevésbé lesz megterhelő. A Car Fanatics Garage-ban a műszaki vizsgáztatás minden gondját leveszik a vállunkról, még a papírmunkát is elvégzik.

A hódmezővásárhelyi Csomorkányi utca 84. szám alatti műhelyben három állás van, ahol folyamatosan zajlik a munka. Érdemes előre bejelentkezni telefonon, Galamb Sándort a 30/ 732-67-72-es, Galamb Rolandot pedig a 20/361-35-38-as telefonszámon érhetjük el. A Car Fanatics Garage hétköznapokon 8-17 óra között várja az autósokat, de e-mailben is érdeklődhetünk: carfanaticsgarage@freemail.hu, és a facebookon is fent van a műhely.

Kiskata