A makói Korona Konferenciaközpont parkolójában gyülekeztek szombat délután azok, akik elfogadták a Szirbik Miklós Egyesület meghívását. Az elsősorban a település helytörténetét ápoló civil szervezet ugyanis kerékpáros túrát szervezett annak érdekében, hogy a résztvevők jobban megismerhessék a város négy zsidó temetőjét. Ebből néhány nem is látogatható, így az egyesület egyik alelnöke, Urbancsok Zsolt hatalmas kulcsokkal érkezett, hogy ezeket és persze az engedélyt megkapva, bejuthassanak.

– Beköszöntött a tavasz, így olyan programokat részesítünk előnyben, melyek ugyancsak a helytörténettel kapcsolatosak, de a szabad levegőn tarthatóak, így amellett döntöttünk, hogy bejárjuk kétkeréken Makó temetőit, szombaton a zsidó sírkertekkel kezdtünk – sorolta Urbancsok Zsolt, aki egyben a Kecskeméti Ármin Baráti Társaság vezetője. A négy temető érintése közel 10 kilométeres túrát jelentett.

A két legmesszebbi zsidó temető az úgynevezett Jángori-csatorna útjánál van, az egyik neológ, a másik pedig ortodox. A Hársfa utcában egy igen nagy, mintegy 3 hektáros sírkert van. A Kossuth utcai ótemető pedig azért nevezetes, mert az Alföld legrégebbi sírjai itt vannak, a makói zsidó lakosság már az 1700-as évek közepétől ide temetkezett.

A túrán a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője is részt vett. – Nem egyedül, hanem a fiammal jöttem el, mivel Szegeden dolgozom, így csak hétvégenként tudok kerékpározni, így örömmel vettem az egyesület felhívását – mondta Varga Márta. Ahogy az időjárás engedi, a kommunikációs vezető azonnal nyeregbe száll, számos alkalommal megtette már kerékpárjával a Makó – Apátfalva távot, oda és vissza. Így ez a mostani 10 kilométer nem jelentett neki akadályt.

Munkatársunktól. K.