Az EVP szakemberei az Egészségházban fogadták azokat, akik kíváncsiak voltak az állapotukra. A Murgács Kálmán Művelődési Házban eközben véradás folyt, a piacon pedig az emlőrákszűrő buszhoz várták a nőket.

Az ilyen szűrések alkalmával azoknak is elérhetővé válik az égészségi állapotának a felmérése, akik nem Hódmezővásárhelyen, vagy egy nagyobb városban laknak. A látogatók teljes képet kaphatnak az egészségügyi állapotukról, ugyanis a rendelőben több állomást is kialakítottak az EVP szakemberei. Az első állomáson testsúly és testmagasság mérés, testzsírszázalék – testtömegindex mérés, valamint vérnyomásmérés is volt. Külön figyelmet fordítottak a dohányosokra, kilélegzett szénmonoxid szintet is néztek. A második állomáson vérvétel történt újbegyből, itt nézték a vércukor és koleszterin szintet, férfiaknál pedig a prosztata specifikus antigént is figyelték. A harmadik állomáson érszűkület rizikómérés történt, a negyedik állomáson pedig csontsűrűség mérést végeztek.

Leginkább középkorú és idősebb lakosok jönnek el ezekre a szűrésekre, ez a tapasztalat. Ha a szűréseken problémák derülnek ki, akkor a szakemberek azonnal továbbítják az adatokat, és a pácienst a házorvoshoz irányítják. Fontos lenne a fiataloknak is, hogy megkapják ezt a teljes képet az állapotukról, ugyanis például egy magas vérnyomás sokszor tünetet nem okoz, de mégis kezelni kell – árulta el Dinnyés Edit, prevenciós nővér.

Székkutason már hagyománya van a véradásnak, éppen ezért volt szerencsés, hogy ezt szombaton összekötötték egy általános egészségügyi szűrőnappal is. Először jöttek olyan napon, ami hétvégére esik, így legalább 50-60 embert vártak.

„A vért a tudomány mai állása szerint sem tudjuk mással pótolni, ezért fontos, hogy legyen elég belőle. Minél fejlettebb az orvostudomány annál több vérre van szükség, és az utóbbi időben elég sokszor volt elakadás, és ez a vérhiánynak volt köszönhető. Vért az adhat, aki elmúlt 18 éves, egészséges, és a testsúlya meg kell, hogy haladja az ötven kilót.” – tájékoztatott Dr. Mayer Klára a Hódmezővásárhelyi Vérellátó Osztály vezetője.

sk