Pulitzer József születésének 170. évfordulójára a makói önkormányzat emléknapokat szervezett. Sokan nem is tudják, hogy az Egyesület Államokba költözött és ott hatalmas médiabirodalmat kiépített makói származású újságíró előszeretettel sakkozott. Ennek kapcsán adott otthont szombaton a Korona díszterme az I. Pulitzer Sakkversenynek. Az eseményre Portisch Lajos is elfogadta a meghívást. A 80 esztendős nemzetközi nagymester nem csupán beszélt a sportágról, hanem tíz játékossal szimultán meg is mérkőzött. Portisch Lajos összehasonlította a mai sakkozókat, illetve párharcokat azokkal, amikor még ő is aktívan játszott, íme:

##audio:3849##

Az önkormányzat felkérésére a Makói Spartacus Vasas Sportegyesület rendezte meg a tornát. – A célunk, hogy hagyományt szeretnénk teremteni ennek a versenynek, hiszen már az első is nagy sikert aratott, hiszen több mint 20-an neveztek rá – nyilatkozta Joó János, az egyesület társadalmi elnöke. A Spartacusnak nem csupán sakkozói vannak, igaz, hogy ez a legeredményesebb része, hanem számos más sportág is jelen van az életükben. Hogy melyek ezek, azt Joó János itt részletezi:

##audio:3850##

Toldi János is részt vett az eseményen, mint érdeklődő, s nem mint induló. – Tudok sakkozni, egykoron, mikor még élt apósom, szokássá vált nálunk, hogy az ünnepekkor összegyűlt család férfi tagjai elővették a táblát, a bábukat és órákig játszottunk – árulta el a települési képviselő. Toldi János mosolyogva kiemelte: sok babér nem termett neki, mivel apósától szinte mindig kikapott. A városatya érdeksségként megemlítette, hogy Pulitzer az életét és első munkáját is a sakktudásának köszönhette, hiszen a polgárháborúban ebben a játékban legyőzött egy tisztet, majd évekkel később már Amerikában így kapta meg az újságírói állást.

Martonosi Ádám azért kezdett el egykoron sakkozni, mivel nem vették fel a rendőrtiszti főiskolára. Aztán később abbahagyta ezt a szellemi sportot a makói férfi. Egy ma már nem létező magyar zenecsatornának hála, hogy aztán újból sakkozni kezdett, s napjainkban a Spartacus egyik kiválósága, hiszen a tavalyi szezonban ő szerezte a legtöbb pontot. Hogy miként tud valakit egy tévécsatorna sakkozásra bírni, azt Martonosi Ádám itt ismerteti:

##audio:3851##

Munkatársunktól. K.