„Micsoda hívságos valami a festészet: olyan dolgok hasonlóságával vívja ki bámulatunkat, amelyeket egyáltalán nem bámulunk eredeti alakjukban!” – idézte megnyitó beszédében Blaise Pascal szavait dr. Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója.

Dr. Nagy Imre

Csikós Andrást (1947-2006), ahogy többször nyilatkozta korábban, sohasem vonzotta a csillogás.

Egy szoba, málló vakolattal, egy esőtől áztatott utca, egy kedvesen ismerős, düledező tanya sokkal gyakrabban vált az ő ecsete nyomán művészeti alkotássá. Olyan dolgok ezek, amelyeket mi, hétköznapi halandók sokszor észre sem veszünk. Azonban Csikós András képes volt arra, hogy ezeket a dolgokat láttassa velünk. Nem is akárhogyan.

A Hódmezővásárhelyen született festő tehetsége már korán megmutatkozott, egyenes út vezetett a Füstös Zoltán irányítása alatt működő művészeti körhöz, amely meghatározó élmény volt az életében. Majd a szegedi tanárképző rajzszakára került.

Almási István

Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere a tárlat megnyitón köszöntőjében elmesélte, hogy ő maga itt, ekkor találkozott először Csikós Andrással, hiszen az ének- és a rajz tanszék egymás mellett voltak. A polgármester beszédében kitért az életút legfontosabb momentumaira. Művészetében a ’80-as években jött a váltás, amikor megpróbált szakítani azzal, hogy őt „tanyafestőnek” bélyegezzék, és más témák, más ecsetkezelés, más színválasztás lett a sajátja. A tájképek mellett gyakran festett csendéleteket. A családtagok is rendszeresen szolgáltattak témát: az élet meghitt pillanatai, egy-egy használati tárgy, a festőnek kedves emberek portréi.

A 158 festményt és grafikát felvonultató, Találkozás című tárlaton a hatalmas életmű majd’ minden szegmenséből láthatunk alkotásokat, amelyek mind magángyűjteményből származnak.

Csikós János (Csikós András testvére) és felesége, Csikósné Váradi Andrea

A család is több festménnyel járult hozzá a kiállítás megszületéséhez. Elmondásuk szerint a kiállító térben ők is találtak olyan festményt, amit korábban soha nem láttak, így ebből a szempontból is óriási öröm számukra jelen tárlat.

Sinka Regina és Hajdú Viktória

A megnyitón Hajdú Viktória és Sinka Regina, a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola növendékei közreműködtek.

A kiállítás július 2-ig látogatható az Alföldi Galériában.

ÉR.

Fotók: ÉR., Arany-Tóth Attila