Az egész országot megrázta, amikor kiderült: K. András, aki a bűncselekmény elkövetésekor mindössze 14 éves volt, Makó külterületére csalta P. Henriettát (18), kikötözte a lányt egy fához, megerőszakolta, majd lelocsolta benzinnel, majd egy égő gyufát dobott a menekülni képtelen áldozatára. A csodával határos mó­don a lánynak sikerült kiszabadítania magát, és súlyos égési sérülései ellenére segítséget tudott kérni a hagymaszedőktől. A fiatal lány kórházba került, de három hét után belehalt sérüléseibe.

K. András, vagy ahogy Makón mindenki emlegette „Muki” a bíróságon azt vallotta: azzal az ürüggyel csalta el Henit, hogy segít megkeresni a barátját, aki horgászni volt. A bűncselekményről érdemben nem igazán akart beszélni, csupán annyi közölt, hogy azért menekült el segítségnyújtás nélkül a helyszínről mert nagyon megijedt. Szinte fel sem fogta, mi történt.

Fiatal kora miatt a bíró 15 évnyi fegyházbüntetésre ítélte K. Andrást, akit minden tárgyalásra elkísért édesanyja, aki minden fórumon próbálta bebizonyítani, hogy nem fia a valódi tettes, csak rákenték Mukira a gyilkosságot.

A fiatalember sokáig nem igazán tudott beilleszkedni a börtönben, többször összeverekedett cellatársaival. Aztán tanulni, majd dolgozni kezdett, ami lekötötte a fölös energiáit. Legfőbb támasza azonban a sport lett, éjjel-nappal gyúrt, és minden létező sportversenyen elindul a mai napig, melyeket a börtön keretein belül rendeznek.

– Több börtönben is volt már Muki az elmúlt évek alatt – közölte a Blikk-kel egy közeli jó ismerőse. – Most az egyik fővárosi börtönben van, egy 10 fős cellában van, és állítólag ő a hangadó a rabok között. Most nem dolgozik, de remélem, ez csak átmeneti állapot. Az biztos, hogy kérvényezte, hogy fegyház fokozatból tegyék át börtön fokozatba, mert akkor jó magaviselet esetén negyedelhetik a büntetését, vagyis pár hónap múlva szabadulhatna – ismertette Muki terveit a neve elhallgatását kérő férfi.

A BV-bíró dönthet

Minden esetben a büntetés-végrehajtási bíró dönti el, hogy egy elítélt átkerülhet-e egyik fokozatból a másikba. Ilyenkor többek között mérlegeli, hogy az évek alatt hány dicséretet, illetve fenyítést gyűjtött be, a fogva tartott, illetve, hogy a nevelők milyen jellemzést írtak róla. Ezt a döntést az érintett megfellebbezheti, és akkor a másodfokon eljáró ítélőszék dönt a sorsáról.

Forrás és fotó: blikk.hu