A lelkiismeretes szakmai munkának köszönhetően a metszések munkálatai már megtörténtek. A fákon lévő beteg részeket eltávolították a gazdák és a lemosópermetezéseket is elvégezték. Sipos József növényorvos nagymamájától idézett: „Kisunokám, a gyümölcsösben is seprűtiszta állapotot kell kialakítani” – a seprűtiszta állapot az, ha mechanikailag megteszünk mindent annak érdekében, hogy a gyümölcsfa jól érezze magát. Tehát metszés után a sebeket le kell kezelni, el kell zárni minden olyan csatornát, ami a kórokozók bejutásának melegágya lenne.

Ebben az állapotban, amikor szemet gyönyörködtető a fa, nagyon oda kell figyelni a méhek védelmére. A méhek a megporzásban óriási segítséget nyújtanak, de emellett gombák és rovarok károsíthatják a virágot. Erre a Bayer Hungária Kft. ajánlatában, gazdaboltban is megvásárolható terméket ajánlott a növényorvos: a rovarok ellen – virágzásban – a Calypso nevű termék javasolt, mely nappal alkalmazható, a méheket nem bántja, de a kezdődő betelepülő rovarok ellen, egy hosszú tartamhatást biztosít. A gombák esetében a Folicur Soloval bátran lehet menni a monília ellen. Amikor azt mondjuk, hogy megütötte a köd a fákat, akkor az időjárásváltozás következtében, a gombának alkalmassá vált a hőmérséklet a fertőzésre. Az ezzel történő védekezést legalább két alkalommal végezzük el.

Később a Luna Experience és Luna Privilege termékekkel, már a fejlődő gyümölcsöket, illetve a betakarítás előtti gyümölcsöket, a szürkepenész és a rothadás ellen tudjuk kezelni. Ez egy hosszú tárolási biztonságot ad a gyümölcsöknek, legyen szó almáról, vagy barackról. A rovarok ellen pedig rendelkezésre áll a Bayer Hungária Kft. díjat kapott terméke, a Movento.

Tisztelettel áll a kedves partnerek és termelő kollégák rendelkezésére Sipos József növényorvos. Telefonszáma 06-20-519-2745. E-mail címe, jozsef.sipos@bayer.com. Illetve bővebb információért a www.agro.bayer.co.hu oldalra is ellátogathatnak.

 

RV