Az országos verseny helyi fordulójára nagy volt az érdeklődés. A diákok 3, illetve 5 fős csapatokban bizonyíthatták tudásukat. Általános és középiskolások részére hirdették meg a versenyt, mindkét kategóriában szerepelt mindkét korcsoport – tudtuk meg Héjjáné Borbás Anikó Esztertől, a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei szervezetének hódmezővásárhelyi területi főmunkatársától.

Héjjáné Borbás Anikó Eszter

Hozzátette, hogy az értékelésben a zsűri elnökeiként a hódmezővásárhelyi területi vezetővédőnő, Mizsák Ildikó és Túri Mihály, Csongrád megye vezető mentőtisztje segítette a munkájukat.

Túri Mihály

A Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola színeiben indult Koczkás József Dániel, aki fiatal kora ellenére (mindössze 14 éves) már rendelkezik elsősegélynyújtó vizsgával.

Koczkás József Dániel

A felkészülésben az iskola védőnője segítettek, akik tartott nekik képzést, illetve a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete is tartott minden jelentkező általános iskolában foglalkozást. „Úgy gondolom, hogy nagyon hasznos ez a tudás. Több embert megmenthet vele. Néha nincsenek az emberek tudatában annak, hogy milyen kis tettel is milyen nagy dolgot tudnak véghez vinni” – foglalta össze véleményét József, aki hozzátette, hogy egyszer már majdnem kellett is éles szituációban használnia a tudását, de akkor jelen volt egy orvos. Viszont az megnyugtató volt a számára, hogy vész esetén saját maga is képes lenne segíteni.

József nem egyedül vágott neki a megmérettetésnek. Csapattársai Horváth Martin, Borbás Zoltán, Csőköly Virág és Földesi Luca voltak.

A diákoknak elméleti és gyakorlati feladatokban kellett a tudásukról számot adniuk. Utóbbi esetben különféle szituációs gyakorlatokon kellett sikeresen szerepelniük. Például az elsősegélynyújtó kategóriában újraélesztést kellett bábun bemutatnia a csapattagoknak. Illetve volt olyan állomás, ahol sérülteket kellett ellátniuk, akik lelkileg és testileg is instabilak voltak. A csecsemő- és kisdedgondozás esetében az egyes állomások között volt olyan, ahol mesét kellett kitalálnia a diákoknak, máshol pedig a dohányzás kismamákra gyakorolt káros hatásaira felhívő plakátot kellett gyártaniuk.

ÉR.