Juhász Gyula 1937. április 6-án hunyt el Szegeden. – Halálának 80. évfordulójára úgy emlékeztünk meg, hogy egy sétát szerveztünk Makón, azokat a helyszíneket érintve, melyek valamilyen módon kapcsolódtak a neves költőhöz – nyilatkozta pénteken Forgó Géza, az ötletgazda. A József Attila Múzeum muzeológusa az intézmény elé várta az érdeklődőket. A rövid városi túrán a költőről elnevezett iskola, vagyis a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola diákjai is részt vettek.

– Juhász Gyula több szállal is kötődött Makóhoz, így pédául itt tanított, de itt élt a legjobb barátja, Espersit János is – sorolta Forgó Géza. Ezért elsőként a múzeum szomszédságában lévő Espersit-házat keresték fel, melyben egy emlékszobát is kialakítottak a költőnek. A Megyeház utcában megnézték azt a fát, ami alatt lévő padon egykoron sokat üldögélt Juhász, de elsétáltak a már említett középiskolához, valamint a Kossuth-szoborhoz, melyről verset írt, illetve az Aradi utcában lévő kis házhoz, melyben makói tartózkodása alatt lakott.

Egy-egy kedvenc író, költő, valamint prózai mű vagy vers kiválasztása mindig nehéz feladat. Erre kértük a történészt is. Forgó Géza azonban nem tudott konkrét választ adni rá, de hogy pontosan miért is nem, azt tőle itt hallja:

##audio:3846##

Barabás Éva tizenkettedikes a Juhász Gyula gimnáziumban. – Egészségügyi osztályba járok, s azon belül kisgyermekgondozónak és nevelőnek tanulok – tudtuk meg tőle. Éva azonban elárulta: teljesen más pályán akar elhelyezkedni, mivel református hitoktató szeretne lenni. Az iskolát így elsősorban a vallási jellege miatt választotta. Juhász Gyuláról igen sokat tud, s ez a következőnek köszönhető: ha a tanórákon olyan személyről van szó, aki valamilyen formában kapcsolódik Makóhoz, arról plusz információkat is elmondanak a tanárok, nem csak azt, ami a tankönyvekben szerepel. Ezért is örült, hogy részt vehetett ezen a sétán. Erről, valamint Juhász Gyuláról szóló gondolatait Barabás Évától itt hallja:

##audio:3847##

Munkatársunktól. K.