A 170 esztendeje Makón született Pulitzer József tiszteletére az önkormányzat emlékhetet szervezett, melynek pénteki nyitányán képregényekből és fotókból nyílt kiállítás a Hagymaház Galériában. Összesen 170 munkát küldtek be az alkotóik. A tárlatot Kocsisné Maráczi Margit, a József Attila Gimnázium rajz és vizuáliskultúra szakos tanára, vizuáliskultúra szaktanácsadó nyitotta meg. A pedagógus értékelte is az alkotásokat, melynek egy részletét tőle itt hallja:

##audio:3848##

Az Angyalsóhaj Alapítvány keretén belül Farkas Éva Erzsébet polgármester biztosította a legjobbaknak járó jutalmakat. A városvezetőtől pénteken vehették át az elismeréseket a díjazottak. A képregény pályázat keretében az alsó tagozatosok korcsoportjában: 1. Szalma Violett, Megyesi Luca és Tóth Panka közös pályaművel (a Makói Magán Zeneiskola földeáki tagozata), 2. Dinnyés Áron (a Makói Magán Zeneiskola kiszombori tagozata), 3. Kaprálik Antónia (makói Almási iskola). Felső tagozatosok: 1. Török Jázmin Viktória (JAG), 2. Jó Fanni Laura (Almási iskola), 3. Bihari Krisztina Blanka (JAG). Középiskolások: 1. Baranyi Bianka Lili és Fritsch Zsófia közös pályaművel, 2. Joszt Vivien, 3. Pulics Apollónia (mindannyian JAG). Fotópályázat kategóriában középiskolások: 1. Gilicze Rebeka, 2. Mihalek Gabriella, 3. Vas Renáta (mindhárman JAG). Felnőtt korcsoport: 1. Mágori Dániel, 2. Deák József, 3. Maruzs Gabriella.

Fóris Dominika

Fóris Dominika – elmondása szerint – azt akarta érzékeltetni a képregényével, hogy a világunk elnyomja a gyengébbeket. – Az életből szedtem a példát, mivel az iskolában is előfordultak hasonló esetek, de szerencsére megoldódtak – sorolta a JAG kilencedikes diákja. A rajzán egy eleinte még vidám lány szerepel, aki ül egy fa alatt, körülötte minden zöld, nyílnak a virágok. Aztán hirtelen beborul az ég, majd szinte sötét lesz, a semmiből előbukkan egy démoni alak, aki megöli a leányt.

A világ, ami körülvesz… című pályázaton Kaprálik Antónia is indult. – Két lányról szól a képregényem, akik szívesen járnak kirándulni, ezzel azt fejeztem ki, hogy a barátság, a barátok mindenki számára fontos – mesélte a Makói Általános Iskola Almási tagintézményének diákja. A negyedikes Antónia a rajzával korcsoportjában a harmadik helyen végzett. Ez igen szép teljesítmény, hiszen rajta kívül még 36 kisdiák adta be a munkáját.

Munkatársunktól. K.