Egy új lakás vásárlása mindig nagy izgalommal jár, legyen szó az első saját otthonról, vagy éppen a bővülő család miatt történő költözésről. Egy lakásvásárlást mindig nagyon alaposan át kell gondolni, hiszen akár életünk legnagyobb döntése is lehet. Ha megtaláltuk új otthonunkat, egyéb, felmerülő költségekkel is számolnunk kell. Ugyanakkor nem csak a vevőt, az eladót is terhelik kiadások egy adásvétel esetén.

A vevő terhei ingatlan vásárlásakor a vételár megfizetése, emellett a vevő fizeti az ügyvédi munkadíjat is, amely mintegy 1%. Hitel esetén szintén költségvonzattal kell számolni, de általában mindig vannak kedvezmények, amelyeket igénybe vehetünk. A Marika Ingatlan-és Hiteliroda hitelügyintézője, Balázs Ida a teljes hitelfolyamatban áll az ügyfelek rendelkezésére.

Az eladónak energetikai tanúsítványért, illetve tulajdoni lapért kell fizetnie. Illetve lényeges, hogy az értékesítéssel keletkezett –e adófizetési kötelezettsége a tulajdonosnak. Amennyiben az eladó 5 éven belül vásárolta az adott ingatlant, melyet értékesít, és többért adja el, mint amennyiért megvásárolta, akkor a kettő különbözetéből jövedelme keletkezik, amely után 15%-os személyi jövedelem adófizetési kötelezettsége van sávosan csökkentve, 5 évre. Ezt az összeget azonban lehet bizonyos csökkentő tételekkel mérsékelni, ilyen az ügyvédi munkadíj, az ingatlanközvetítői díj, illetve azon felújítási költségek, amelyeket számlákkal igazolni tud. A nagyobb felújítások tartoznak ide, a tisztasági festés például nem.

További költség a vagyonszerzési illeték, melynek általános mértéke 4%. Ugyanakkor vannak kivételek, például ha az eladott lakás forgalmi értéke nagyobb, mint a szerzett, nincs illetékfizetés. Amennyiben egyenes ági rokonok egymás közötti vagyonátruházásából jött létre a vagyonszerzés, vagy házastársak egymás közti vagyonátruházásából, vagy a házastársak vagyonközösségének megszüntetéséből keletkezett a vagyonszerzés, úgy illetékmentesség jár részükre. 50%-os „kedvezmény” illeti meg a 35 év alatti vevőt, amennyiben első lakásvásárláshoz jutó. Ebben az esetben 2% a fizetendő illeték.

Az eladónak rendelkezni kell az adásvételi szerződéskötésre energetikai tanúsítvánnyal, illetve mind az eladónak, mind a vevőnek szükséges a személyi okmányait elhozni, úgy, mint adó, lakcím és személyi igazolvány kártya.

A Marika Ingatlan – és Hiteliroda teljes körű szolgáltatásokkal, ügyintézéssel várja ügyfeleit Hódmezővásárhelyen, a Királyszék utca 39. szám alatt. E-mail elérhetőség: iroda@ marika-ingatlanok.hu, telefonszám: 0630 695 8359. Előzetes bejelentkezés szükséges. Web oldal: marika-ingatlanok.hu

 

Ács Helga