Lezárják az Andrássy utat a Tram Train miatt 22

 

11:47: Vége a nyílt ülésnek, zárt kezdődik.

11:45: A Csibész Ifjúsági Egyesület és a Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány támogatásáról is döntöttek a képviselők.

11:42: Az Októberi zsoltár – Luther 500 című kötetet is támogatják a képviselők. Dr. Szabó Pál javaslata, hogy a jövőben tekintsék át jobban, hogy a támogatandó művek miről szólnak és küldjenek irodalmi csatolmányt a képviselőknek.

A közgyűlés megszavazta a felvetést.

11:39: A Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola és az Alföldi Szabadidő Egyesület  támogatási kérelmét is elfogadta a testület.

11:36: Kopjafát állítana a Vásárhelyi Kosársuli a helyi kosárlabda sport teremtőjének, Balogh Imrének a Szőnyi és Árpád utcák közötti területen. A grémium igennel szavazott.

11:34: Egy országos verseny miatt 100 ezer forint támogatást kér a Herkules SE. A Hódiák SE is 100 ezer forintos segítséget igényelt az önkormányzattól.

A képviselők megszavazták a támogatásokat. Almási István polgármester: a jövőben nem lehet ezeket támogatni, mert évközben erre nincs a költségvetésben forrás.

11:27: Dr. Szabó Pál: ABC sorrendben lesznek a nevek?

Szemerey Márta főépítész: erről még nincs döntés. Úgy akarják megoldani, hogy a névsor bővíthető legyen, így nem biztos, hogy betűrend szerint helyezik el a neveket.

Dr. Kószó Péter javaslata: inkább év szerint kellene rendezni a neveket, 1914-18-ig.

Vágó János (Fidesz) képviselő: milyen széles lesz a neveket tartalmazó lemez?

Szemerey Márta: ezt a tervező állapítja meg.

Lázár János: ennek kapcsán a lovasszobor felújítása is szükséges.

11:10: – Pályázatot írtak ki a Városháza előtt az új első világháborús emlékmű bővítésére. A felhívásra összesen 39 pályamű érkezett. Az emlékműnél az összes vásárhelyi első világháborús áldozat neve olvasható lesz – ismertette dr. Markó Csaba, a Kabinet Iroda vezetője.

A bírálóbizottság úgy döntött: a hódmezővásárhelyi Szvet Tamás és a szombathelyi Szilágyi Balázs elképzelését támogatják. Leginkább síkban, a gránitburkolatban helyeznék el a neveket, a szobor előtt.

Dr. Kószó Péter: rendkívül fontos, hogy a második világháborús áldozatokhoz hasonlóan az első világháborús hősök előtt is tisztelegjenek. 1914-18 között nem volt olyan vásárhelyi család, aki ne vesztette volna el valamelyik családtagját a világégésben.

11:00: Folytatódik a közgyűlés.

10:14: Almási István szünetet rendelt el.

10:06: – Eddig 682 adományozó járult ahhoz hozzá, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat kezdeményezésére óvoda épüljön a kárpátaljai Mezőváriban. Ide tartoznak magánszemélyek, vállalkozások, valamint környékbeli önkormányzatok is – ismertette Dr. Ambrus Norbert. Az óvoda alapkövét december 19-én tették le.

Szükséges a következő támogatási ütem biztosítása, 32 millió forintot kell utalni.

Dr. Grezsa István (Fidesz) képviselő, miniszteri biztos köszönetet mondott minden felajánlónak.

09:43: A Hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsokság tájékoztatójában Csuka Attila tűzoltó alezredes azt kérte, hogy a már említett Tram Train közműszolgáltatói kivitelezéséről tartsanak egy megbeszélést, hogy a lezárt szakaszokra hogyan tudnak bejutni.

09:32: Lázár János a napirendi ponthoz: meg kell határozni, hogy az önkormányzat mennyi bérlakását adja el és mennyit tart meg, ugyanis mindig lesznek olyanok, akik segítségre szorulnak és lakhatást kell biztosítani nekik.

09:24: Lázár János: fontos megjegyezni, hogy nem az összes helyi média, csak a Délmagyarország folytat lejárató kampányt Hódmezővásárhely ellen. – Szánalmas és nevetséges ez az ellenzéki lap, ami nem veszi figyelembe azokat az olvasóit, akik szeretik azt a helyet, ahol élnek – mondta a miniszter. Megemlítette: az újság korábban azt írta, hogy a vásárhelyi utcák üresek az esti órákban.

Hozzátette, Budapesten kívül az összes város utcái üresek esténként, mivel pihennek az emberek.

09:22: Dr. Szabó Pál: Szegedhez hasonlóan Hódmezővásárhelyen is ültethetnének magnóliafát, ami nagy látogatottságot hozhatna a városnak.

Almási István: a főkertész vizsgálja meg ennek lehetőségét.

09:20: Bálint Gabriella (Fidesz) képviselő: a helyi szociális és gyermekjóléti intézmény munkatársainál is lehetne érdeklődni, hogy az érintett család mennyire együttműködő azokkal, akik tudnának segítséget nyújtani.

09:14: Benkő Zsolt köszönetet mondott a Lakosságszolgálati Iroda munkájáért.

A képviselő Cseri Tamás hozzászólására is reagált. A napokban megjelent egy cikk egy nehéz helyzetbe jutott öreg-kishomoki családról, melyben azt állították, senki nem segít nekik. Benkő Zsolt szerint ilyen esetben az önkormányzatot is meg kellene kérdezni, hogy az elmúlt időszakban mennyi támogatást nyújtott a családnak. A politikus utánajárt: az érintett családon az elmúlt két és fél évben 20 alkalommal segítettek, többek között ingyen ebédekkel, gyógyszerutalvánnyal, gázpalack vásárlás támogatással. Ez összesen 395 ezer forint értéket jelent.

09:10: Dr. Kószó Péter a napirend kapcsán megemlítette, hogy a településen 2-3 százalék közötti a munkanélküliség. Ez a közmunkaprogramoknak is köszönhető, amelyek során értékteremtő munkát végeznek a közfoglalkoztatottak. – Külön kiemelendő, hogy a közmunkából egyre többen kerülnek vissza a versenyszférába – tette hozzá.

08:50: Antal István irodavezető a Lakosságszolgálati Iroda tevékenységéről számolt be. Mint elmondta, folyamatban van az önkormányzati bérlakások értékesítése, a tavalyi évben 18-at adtak el. Az idei évben 100 a cél.

A napirendi pontban az is elhangzott: 2016-ban összesen 292 házasságkötés történt a településen, ami ötvennel több, mint 2015-ben. Azonos neműek közötti házasságkötést nem regisztráltak.

08:47: A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás munkájával kapcsolatos beszámolónál dr. Szabó Pál (Jobbik): a városban debreceni székhelyű orvosi ügyelet működik. A képviselőt többen megkeresték, hogy probléma merült fel a szolgáltatással kapcsolatban. Véleménye szerint a vásárhelyieket jobban kellene tájékoztatni arról, hogy gond esetén hová lehet fordulni.

Dr. Ambrus Norbert, a Jogi Iroda vezetője: a kezdetekkor valóban előfordultak problémák. Azokat a panaszokat, amik beérkeztek az önkormányzat felé, azokat eljuttatták a szolgáltatónak. Az elérhetőségek a Szuperpressben minden héten megtalálhatóak.

08:40: Fekete Ferenc (Fidesz) képviselő: folyamatosan növekszik a gyermekek létszáma a sportegyesületekben. A közgyűlésnek át kellene gondolnia az egyesületek támogatását. A Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítványnak biztosítsanak forrást, és hozzá forduljanak az egyesületek segítségért.

Almási István: erről szükséges tárgyalás, ugyanis az egyesületek többször év közben keresik meg az önkormányzatot, azonban a költségvetésben nincs elkülönítve nekik forrás.

08:37: Hegedűs Zoltán alpolgármester: megkezdődött a TramTrain építésének előkészítése. A munkálatok az Ady Endre és a Bajcsy-Zsilinszky utcán indultak el.

Május 8-án, hétfőn megkezdődik a közműszolgáltatói kivitelezés, ami öt héten át tart majd. Az Andrássy utat az Emlékponttól a Bercsényi utcáig teljes szélességében lezárják. Az alpolgármester arra kéri a lakosokat, hogy figyeljék a helyi médiát a tájékoztatásokkal kapcsolatban.

08:35: Benkő Zsolt (Fidesz) képviselő: 2010-ben az előző képviselőtestület már alkotott egy rendeletet a helyi vállalkozások díjazásával kapcsolatban, csak nem töltötték meg tartalommal.

Almási István azt kérte, ezt pótolják.

08:26: Megérkezett Lázár János országgyűlési képviselő, miniszter.

08:23: Nagy Ernő (MSZP): a lakosság nincs megfelelően tájékoztatva, hogy a közelmúltban milyen vállalkozások települtek a városba. A Vásárhelyi Televízió által akár be lehetne ezeket a cégeket mutatni, mivel fontos szerepet töltenek be Vásárhely életében.

A képviselő azt javasolta, a közgyűlés alapíthatna egy díjat, amivel évente a legkiválóbb vállalatot ismerhetnék el.

Almási István polgármester támogatja Nagy Ernő felvetését, és azt kéri, hogy a májusi közgyűlésen legyen egy előterjesztés a tervezett díjról.

08:17: Cseri Tamás (Fidesz) napirend előtti felszólalásában ismertette: elindult a városi konzultáció a könyvtárt illetően. A képviselő mindenkit arra buzdít, hogy töltse ki a kérdőívet a könyvtár funkcióiról.

Cseri Tamás ezzel kapcsolatban korábban sajtótájékoztatót is tartott. Akkor a Délmagyarország napilapot a szegedi polgármester, Botka László lakájmédiájának nevezte. – Amikor ezt kijelentettem, több megkeresést is kaptam, volt, aki egyetértett velem és volt, aki nem. Azok közül, akik egyetértenek velem, többen azt kérték, fejtsem ezt ki bővebben – mondta.

Kifejtette, azért tekinti lakájmédiának, mert a napilap elsősorban a negatív híreket emeli ki. A közelmúltban például egy helyi hajléktalan sorsát mutatták be, de az nem szerepelt a cikkben, hogy az illető a várostól mennyi segítséget kapott. Cseri azt kéri a Délmagyartól, hogy a lap munkatársai Vásárhelyről is objektíven tájékoztassák a lakosságot és mivel még a kampány előtt vagyunk, ne indítsanak sajtóháborút.

08:13: Dr. Juhász Tünde, Csongrád megyei kormánymegbízott bemutatta dr. Égető Gábort, aki január elseje óta vezeti a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatalt. Mint elmondta, dr. Égető Gábor mögött mintegy két évtizedes szakmai múlt áll, melyből 15 évet Hódmezővásárhelyen töltött. Legutóbb a Makói Járási Hivatalt vezette.

08:11: Almási István polgármester megnyitotta az ülést. A 14 képviselő közül Kecskeméti Rita nincs jelen.

Megyeri József

Napirend:

Beszámoló a Belső Ellenőrzési Csoport 2016. évi tevékenységéről

Beszámoló a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás 2016. évi munkájáról

Beszámoló a Polgármesteri Hivatal Lakosságszolgálati Iroda tevékenységéről

Egyebek