A Kerékpáros Iskola Kupa városi döntőjét rendezték meg csütörtökön, Hódmezővásárhelyen. A versenyre a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság illetékességi területéről érkeztek tanulók. Érkezett nevezés Mindszentről, Hódmezővásárhelyről és a kisebb településekről is.

A gyerekek és a nevelők is érzik a verseny létszükségletét, ugyanis ez az életre is felkészíti a gyerekeket, játékos formában. A tanulók ugyan úgy közlekednek a településeken, mint a járművezetők. Ahhoz, hogy ezt biztonságban megtegyék, fontos, hogy tisztában legyenek a KRESZ szabályaival, illetve fontos tudniuk, hogyan tudják biztonságosan használni a kerékpárokat.

A gyerekek nagyon fogékonyak, olyanok, mint a szivacs. Megpróbálunk minél több impulzust, tudást adni nekik, és lehetőleg olyan formában, hogy ezt be tudják fogadni. Ezzel a versennyel nem egy iskolapadban, dolgozatírással összekötött oktatással adjuk át a tudást, hanem játékos formában. A szabályokat viszont kő keményen meg kell tanulniuk.” – nyilatkozta el Mészáros Csaba, címzetes rendőr őrnagy, megbízott közlekedésrendészeti osztályvezető.

Mészáros Csaba

A csütörtöki verseny három részből állt. Volt egy KRESZ elméleti tesztlapból, amiben kerékpárosokra vonatkozó kérdésekre kellett válaszolni, volt egy ügyességi pálya, ahol egy meghatározott feladatsort kellett teljesíteni, illetve volt egy kerékpárral kapcsolatos műszaki hiba feltárási feladat, ahol olyan hibákat kellett keresniük a versenyzőknek, amik meglétével nem lehet részt venni a közlekedésben.

A vásárhelyi versenyről a legjobb 2 fiú és legjobb 2 lány továbbjutott a megyei döntőbe, amit majd Szegeden rendeznek meg. Ha a megyeszékhelyen is eredményesen szerepelnek, továbbjuthatnak az országos döntőbe.

Mészáros Csaba elmondta, hogy a szülőknek, nagyszülőknek is nagy a felelőssége abban, hogy úgy engedjék el a gyereket otthonról, hogy biztonságban haza is tudjon érni. Szerencsére kevés a gyermeket érintő kerékpáros baleset, ami köszönthető a hasonló versenyeknek, illetve oktatásoknak.

 

Sz.Viktor